1,2 milliárd dolláros korrupcióval vádolják a Shellt és az Enit Nigériában

2017.01.27. 17:03

A nigériai ügyészség vádat emel a Shell és az Eni multinacionális olajvállalatok ellen - amerikai, olasz, francia, svájci és holland közös nyomozócsoportok által megállapított - 1,2 milliárd dolláros (350 milliárd forintos) korrupció vádjával.

Nigéria Afrika egyik leggazdagabb olajmezejét szerzi vissza, és ugyanakkor vádat emel a Shell és az Eni olajvállalatok ellen - áll a nigériai szövetségi legfelsőbb bíróság által megjelentetett dokumentumban. A különböző hírforrások szerint a bíróság csütörtökön visszaadta a 245-ös számú, Afrika egyik leggazdagabb olajmezejére vonatkozó olajkitermelés engedélyének ellenőrzését a kormánynak, miközben a gazdasági és pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelemre szakosodott nigériai bizottság (EFCC) megvizsgálja és vádat emel a "Malabu olajcéges csalás" ügyében, a bizottság által kiadott nyilatkozat szerint.

A Shell és az Eni tudhatták, hogy korrupcióra megy a pénz

A Malabu olajcéget Dan Etete egykori kőolajügyi miniszter alapította még 1998-ban, akinek Sani Abacha néhai nigériai elnök ajándékozta a 245-ös számú olajmezőt - áll a Sahara Reporters nevű regionális hírügynökség jelentésében.

A bizottságnak az ügyészséghez benyújtott kérelmében az áll, hogy 2011-ben a holland-angol illetőségű Shell és az olasz Eni (korábban Agip) megvásárolta az olajmezőt annak tudatában, hogy tranzakció "tele volt csalásokkal" és a volt kőolajügyi miniszternek illetve embereinek kifizetett 1,2 milliárd dollárból az állami olajcég mindössze 210 millió dollárt (61,1 milliárd forintot) kapott meg.

A kérelem kitér arra is, hogy a kormány további vádakat készül megfogalmazni a Shell és az Eni ellen "bűnszövetkezés, vesztegetés, hivatali korrupció és pénzmosás" vádjával.

Az Eni mindent tagad

Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva Roberto Carlo Albini, az Eni szóvivője azt mondta, hogy a cég nem kapott értesítést a bírósági végzésről és "a cég bárminemű bűncselekményt tagad". Bamidele Olugbenga Odugbesan, a Shell nigériai szóvivője nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Az olajvállalatok az 1,2 milliárd dollárnyi összeget egy, a JPMorgan Chase banknak egy londoni fiókjában nyitott letéti számlára utalták át, amit Mohammed Bello Adoke, volt nigériai igazságügyi miniszter osztott szét.

A bizottság a múlt hónapban feljelentést tett Etete, Adoke és Aliyu Abubakar üzletember ellen csalás és pénzmosás vádjával.