Elítélték a rolls-royce-os szocialista politikust, nem lesz Csíki Sör

Vágólapra másolva!
Amióta nincs "ellenzékben" a jegybank, azóta látványos a gazdasági fejlődés Magyarországon, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte Európának többpólusúvá kell válnia, Matolcsy György pedig arról beszélt, hogy hidat kell építeni az Európai Unió és a Távol-Kelet között. Felfüggesztett börtönre ítélték az egykori rolls-royce-os szocialista alpolgármestert, Fürst Györgyöt. Drágább lett a tej, és a héten gyengült a forint. Az Eurostat adatai szerint jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon. Romániában betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását, Donald Trump pedig felmondta a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kisebb lett a költségvetés hiánya

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 848,3 milliárd forint volt tavaly, ami 388,9 milliárd forinttal kisebb az egy évvel korábbinál – erősítette meg részletes jelentésében az előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A jelentésük szerint a két év közötti különbség főként

a foglalkoztatáshoz kapcsolódó magasabb adóbevételekre vezethető vissza,

amely a kedvező gazdasági folyamatoknak és a gazdaságfehérítő, valamint foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknek köszönhető.

Eurostat: Jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon

Évről évre egyre kevesebb a szegény Magyarországon, és a háztartások helyzete is folyamatosan javul – derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az Európai Unió statisztikai hivatalának 2016-ra vonatkozó szegénységi adatai szerint

2016-ban a szegénység kockázatával és a társadalmi kirekesztődés veszélyével érintett emberek száma 2,54 millió volt,

a társadalom 26,3 százaléka, írja az Eurostat adataira hivatkozva a Napi.hu. 2013-ban még 3,4 millióan voltak a legrosszabb helyzetben, ahhoz képest több mint 857 ezres a csökkenés.

Orbán Viktor: Európának többpólusúvá kell válnia

Olyan, hogy európai nemzet, nem létezik, ezért az Európai Uniónak fel kell adnia a föderalizmus illúzióját, mondta Orbán Viktor kormányfő a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-konferenciáján. A miniszterelnök szerint

a csatlakozási tárgyalások idején meghatározott uniós célok közül egyiket sem sikerült teljesíteni,

és Európa a maga elé kitűzött nagy céljait nem tudta megvalósítani.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A célok között említette a Vlagyivosztokig nyúló eurázsiai gazdasági térséget, az eurót és a közös biztonságpolitikát. (A miniszterelnök teljes beszédét a MédiaKlikken megnézheti.)

Matolcsy György hidat építene az EU és Kína között

Matolcsy György szerint erős hidakat kell építeni az Európai Unió és Kína, az EU és a Távol-Kelet között. A jegybank elnöke a Lámfalussy-konferencián azt mondta, a Kínával való együttműködés hozzásegíti Európát az EU gazdaságának újraépítéséhez, megerősítéséhez.

A konferencián Orbán Viktor azt mondta,

mióta nincs ellenzékben a MNB, azóta látványos a gazdasági fejlődés.

További járulékcsökkentésről beszélt Varga Mihály

A magyar gazdaság jó növekedési pályán van, a kormány célja, hogy elősegítse és erősítse a felzárkózást a fejlett ipari államokhoz, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Beszélt arról is, hogy a kormány a bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően folytatja a munkára rakódó terhek csökkentését: a tavaly még 27 százalékos járulékot

  • 2017-ben 22 százalékra mérsékelték,
  • 2022-ben pedig a tervek szerint 15 százalékra csökkentik.

Elítélték a rolls-royce-os volt MSZP-s alpolgármestert

Fürst György korábbi VI. kerületi MSZP-s alpolgármestert a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében 2 év, 5 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, emellett 70 millió forint megfizetésére is kötelezte.

Elítélték a rolls-royce-os volt MSZP-s alpolgármestert

Fürst György korábbi VI. kerületi MSZP-s alpolgármestert a Fővárosi Törvényszék 2 év börtönre és 70 millió forint megfizetésére kötelezte. A bíróság az elsőrendű vádlott szabadságvesztését öt év próbaidővel felfüggesztette - hozta meg elsőfokú ítéletét a Fővárosi Törvényszék a két Andrássy úti...

A két Andrássy úti palota 2004-es eladása miatt indult büntetőeljárásban hozott elsőfokú ítélet nem jogerős.

A többi vádlott hasonlóképp felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottaknak egyetemlegesen 131,7 millió forintot kell megfizetniük az önkormányzatnak a 2004-től számított kamatokkal együtt, amely így összesen több mint 230 millió forintra rúg.

Hiába ítélték el, nem mond le a szocialista képviselő

A terézvárosi önkormányzat képviselő-testülete felszólította Hatvani Csabát, hogy mondjon le, miután a képviselőt a Fővárosi Törvényszék hűtlen kezelés miatt első fokon elítélte. Az Andrássy úti paloták eladása miatt indult büntetőeljárásban

az ügyész szigorításért, letöltendő szabadságvesztésért, míg a védők felmentésért fellebbeztek.

Egy eladónő az illatszerboltban már 240 ezer felett keres

Most érdemes illatszerboltban vagy például bútorkereskedésben dolgozni, ugyanakkor a legtöbbet és a legkevesebbet kereső eladók átlagbére között akár 100 ezer forint is lehet a különbség.

A kisboltok nem tudtak túl magas béremelést adni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2016 novemberében

a boltokban, áruházakban fizikai munkát végző eladók, pénztárosok, árufeltöltők havi bruttó átlagkeresete jelentősen nőtt,

januárhoz képest 25 ezer forinttal kerestek többet novemberben.

A magyarok 60 százaléka nem tesz félre időskorára

A magyar lakosság közel kétharmada nem tesz félre időskorára, derült ki egy friss felmérésből. Emellett minden harmadik magyar arra számít, hogy a megélhetésért nyugdíjaskorában is dolgoznia kell majd.

Jobb, de drágább is lehet a kenyér

Eltérően nyilatkoznak a pékségek arról, hogy emelik-e a jövőben a kenyér árát. Az érintettek a minimálbér-emeléssel és az élelmiszerkönyv változásával indokolják azt, ha újraírják az árakat. Tehát például azzal, hogy

ezentúl szigorúbban előírják, hogy milyen összetevők kerülhetnek a jó minőségű kenyérbe.

A multik azt mondták az Origónak, szükség lehet árváltoztatásra a következő hónapokban.

2016-ban még nem erősödött az építőipar

Több mint ötezer cégtörlés és 20 százalékos termelés-visszaesés: a kedvező gazdasági folyamatok ellenére elmaradt a 2016-os építőipari felfutás.

„A felfutó ingatlanpiac, az alacsony alapkamat és a csok együttesen kedvező táptalajt biztosított az építőipar számára, de ez egyelőre az építőipari statisztikákon kevéssé látszik meg” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Bankot robbantottak a kkv-k karácsonykor

Az elmúlt évek legjobb karácsonyi forgalmát könyvelhették el a kis- és közepes vállalkozások decemberben.

A vállalkozások több mint felének nőtt a forgalma,

legjobban azoknak, akik többet reklámoztak, derült ki egy felmérésből. A válaszadók több mint felének nőtt a 2016-os karácsonyi forgalma az előző évhez képest.

Magyarországnak 6,5 milliárd dolláros kárt okoztak a Moszkva elleni szankciók

Szijjártó Péter szerint Magyarország az elmúlt három évben összesen 6,5 milliárd dollárt veszített az Oroszország elleni szankciók miatt, ezért reméli, hogy az EU márciusi csúcstalálkozóján a büntetőintézkedések enyhítéséről dönt.

Gyengült a forint

A forint árfolyama az euróval szemben a hét eleji szintekhez képest több mint 2 forinttal, 311,8-ra gyengült péntek délutánra. A héten az MNB adatai szerint a dollárral (291,57), a svájci frankkal (291,66) és angol fonttal (366,15) szemben is gyengült a magyar fizetőeszköz.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

  • drágább a tej: decemberben tovább nőtt a tej ára, amely most már 88,65 forint kilónként. Ez novemberhez képest 6 százalékos, az egy évvel ezelőtti árakhoz képest pedig 13 százalékos emelkedés.
  • Magyarország a madárinfluenza-járvány miatt az Európai Uniótól kér segítséget. Az országos főállatorvos szerint 230 gazdaság érintett.
  • Szinte mindenki használt autót vesz: tavaly a magyarok 8 százaléka vásárolt autót egy felmérés szerint. Idén ez az arány már 14 százalék, és a válaszadók 85 százaléka használt autót venne.
  • Megy a marakodás az Alexandrán: nyilatkozatháború alakult ki Matyi Dezső és a cégei átvilágítását végző vállalkozás között. A pécsi könyves vállalkozó szerint nem megmenteni, hanem megszerezni akarják az Alexandra-vagyont.
  • Visszatérnek a húszszálas cigis dobozok: május végén már mindenhol csak húszszálas cigarettacsomagokat árulhatnak a dohányboltok az eddigi 19 szálas csomagolás helyett.
  • 1500-an sztrájkoltak az Audinál: a győri gyár 11 500 munkavállalója közül ennyien vettek részt az Audi Hungaria Független Szakszervezet által kezdeményezett figyelmeztető sztrájkban.
  • Újabb ingyenes buszjáratokat szüntet meg a Tesco: januárban a csepeli, a Váci úti, a mohácsi és szarvasi Tescókhoz közlekedő ingyenes buszjáratokat szüntették meg, februártól pedig további 8 városban nem lesznek ingyenes buszjáratok.

Jogerősen betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-i ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását, adta hírül a sör gyártója.

Az Igazi Csíki Sör gyártósora a Lixid Project Kft. csíkszentsimoni sörgyárában 2015. március 17-én Forrás: MTI/Haáz Sándor

Az Igazi Csíki Sör gyártóját (a Lixid Project Kft.-t) a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát.

A TPP halott

A világkereskedelem mintegy 40 százalékáért indul harcba Kína, amely a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény tagországainak új vezetője lehet, miután

Donald Trump amerikai elnök felmondta a szerződést.

Az amerikai–kínai kereskedelmi háború első fejezete kezdődött el az USA kilépésével: az új elnök büntetővámokat akar kiszabni a kínai termékekre, Kína pedig az USA szövetségeseivel próbál szabadkereskedelmi megállapodást kötni. Kanada szerint

a TPP halott az Egyesült Államok nélkül.

Hullámvasút lesz a részvénypiacon

Jó lenne már egy nyugodt év a részvénypiacokon, mert az eddigiek nem voltak azok, de idén sem számíthatunk erre, mondta Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója. Az Equilor szerint

2017 a kockázatok évének tűnik a pénz- és tőkepiacokon.

.

A magyar gazdaság kilátásai továbbra is kedvezőek.

A forint-euró árfolyam, ha nem változik az alapkamat, maradhat idén is a 303–315 forintos sávban.