Csökkent a villanyszámlával tartozók száma

rezsicsökkentés, közműszolgáltatók, villanyóra, elmű lakossági mérőóra
Vágólapra másolva!
Tavaly jelentősen esett a villanyszámlával tartozók száma, és a lejárt hátralékok is csökkentek, a földgázszámlával tartozók száma viszont nőtt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők a fejlesztési tárca adataira hivatkozva arról ír, hogy a rezsicsökkenés miatt 2012 és 2016 között a földgáz-, a villany- és a távhőszámla-tartozások 48 százalékkal csökkentek, a szolgáltatásokat is kevesebb fogyasztónál kapcsolták ki.

Kevesebben tartoznak a villanyszámlával a rezsicsökkentés óta Fotó: Hirling Bálint - Origo

A felhasznált villamos energia árával 2016. január elsején 1,08 millió felhasználó tartozott, novemberre azonban már csak 976 ezernek volt hátraléka.

A lejárt tartozások a tíz hónap alatt 26,9 milliárd forintról 25,3 milliárd forintra csökkentek.

A földgázszámla befizetésével viszont jóval többen maradtak el 2016 novemberére, mint ahányan a tavalyi év elején tartoztak. Az adósok száma tavaly 454 ezerről 554 ezerre nőtt.

A rezsicsökkentés az elmúlt években átlagosan 25 százalékkal szorította vissza a gáz, az áram és a távhő árát, egy átlagos háztartás évente 110 ezer forintot takarított meg. Az Európai Unióban jelenleg Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az áram ára, és a második legalacsonyabb a földgázé.