A dollárguru újabb szárnyalásra készül

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Jelentős emelkedés előtt áll az amerikai dollár Donald Trump elnöksége alatt – mondja a stratéga, aki korábban is sikeresen jósolta meg az amerikai fizetőeszköz erősödését. Az új elnök protekcionista javaslatai ugyanis megágyaznak a zöldhasú lendületes felívelésének.
Vágólapra másolva!

Trumptól a piacok azt várják, hogy beindítja az adócsökkentéseket és fokozza az infrastrukturális beruházásokat, melyek a közgazdászok szerint egyértelműen az USA növekedési esélyeit javíthatják. Ezzel pedig begyújthatják a tüzet a dollár alatt.

Ezt a véleményt osztja Raoul Pal, a The Global Macro Investor alapítója is. A stratéga szerint

éppen most fektetik le az alapokat a zöldhasú további szárnyalásához,

még akkor is, ha a Trump által képviselt gazdaságpolitika visszafogja a kereskedelmi aktivitást.

Általánosan elmondható, hogy Trump politikája hatalmas löketet adhat a dollár erősödésének –nyilatkozta Pal a CNBC-nek.

Egy sikeres jósgömb

A kereskedelmi protekcionista politika ugyanis a dollárnak kedvez, miközben a zöldhasú az év első hónapjában korrigált némileg az elmúlt időszak meneteléséhez képest. Éppen ezért ésszerű esély van rá, hogy újabb felívelés kezdődik – hangsúlyozta az elemző. Pal jóslata szerint a dollár ebben az évben további 25 százalékot erősödhet a vezető devizákhoz képest.

Fokozódhat idén a dollár ereje Forrás: AFP/Adek Berry

Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy Pal dollár ralit jelzett előre.

Sikeresen jósolta meg ugyanis a 2014 végi emelkedést,

és a zöldhasú 2014 novembere óta már 16 százalékot izmosodott.

Amellett, hogy Trump már tett is lépéseket a szabad kereskedelem korlátozására, és továbbra is téma a mexikói import súlyos adóztatása, az új elnök nemrégiben a Wall Street Journalnek panaszkodott az erős dollárra. Kiemelte, hogy az amerikai cégek nem tudnak hatékonyan versenyezni a kínai vállalatokkal, mivel a túl erős fizetőeszköz fojtogatja őket.

Kényelmetlen erősödés

Pal megjegyezte, hogy bár Trump nem akarja a dollár további jelentős felértékelődését, feltehetően szembe kell ezzel néznie. A javasolt politikai intézkedések ugyanis egyaránt a dollár emelkedését segítik.

A US Dollar index alakulása Forrás: Investing.com

A stratéga kiemelte, hogy

lehet némi ingadozás a közeljövőben a zöldhasú árfolyamában.

Elképzelhető egy izmosodás, majd a következő héten egy korrekció, de az év egészére nézve Pal úgy látja, a dollár igen jelentős emelkedéssel néz szembe.

Mi több, akár a nagy történelmi fellendüléseknél is sokkal tovább mehet az amerikai deviza, mondja Pal, utalva az 1980-as évek eleji, illetve az 1990-es évek végi bikapiacokra.