Kedd éjfélig érvényesek a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák, szerdától már csak a 2017-es e-matricákkal lehet használni a fizetős autópályákat és autóutakat.

Az úthasználat ára idén sem változott, és nem vezettek be új díjkategóriákat. A díjköteles gyorsforgalmi utak listája ugyanakkor bővült, 2017. január 1-jétől az M86-os autóúttal és az M85-ös autóút tavaly még nem díjköteles szakaszával, idén már mindkét út teljes hosszában csak e-matrica megváltásával használható jogszerűen. A változás miatt vezették be új termékként a Vas megyei e-matricát.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint tavaly összesen mintegy 349 ezer éves országos e-matricát adtak el, csaknem 21 százalékkal többet az előző évinél.
A megyei matricákból 1 millió 580 ezret vettek az autósok, csaknem 18 százalékkal többet, mint 2015-ben. 

Éjfélig használhatók a tavalyi matricákForrás: MTI/Vajda János

A havi matricák száma csaknem elérte az 1 millió 945 ezret tavaly, ez 5,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Változatlanul a heti (10 napos) e-matricából fogy a legtöbb, a szám tavaly megközelítette a 9 milliót, 6,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

A különböző e-matricákból összesen csaknem 13 milliót értékesítettek 2016-ban, az ebből származó bevétel pedig meghaladta a 64 milliárd forintot. Az eladott matricák száma 8, a bevétel több mint 11 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest.