Véget ért egy korszak a világgazdaságban

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
A régi elképzelés, mely szerint Kína a világ olcsó gyáraként funkcionál, immáron nem állja meg a helyét – derül ki az IHS Markit globális felmérésből, melyet beszerezési vezetők között végeztek el. Az emelkedő bérek ugyanis az elmúlt években átrendezték a kínai terepet.
Vágólapra másolva!

Idén először csökkent 50 százalék alá azon válaszadók aránya, akik egyetértettek a megállapítással, hogy Kína alacsony költségű kiszervezési célállomás – idézi a CNBC Paul Robinsont, az IHS Markit közgazdászát. A változás jelentősége jobban érzékelhető, ha figyelembe vesszük, hogy a 2012-es felmérés során még a megkérdezettek 70 százaléka értett egyet a fenti állítással.

A világgazdaságban éveken keresztül bevett gyakorlat volt, hogy a globális vállalatok Kínába szervezték ki a feldolgozóipari műveleteiket, kihasználva az olcsó munkaerőből származó előnyöket.

A kínai magánszektor bérei azonban az elmúlt években folyamatosan emelkedtek,

aminek következtében a világ második legnagyobb gazdasága egyre veszített vonzerejéből az alacsony költségekre utazó cégek szemében.

Változó környezet

Kínában az átlagbérek 2006 óta megduplázódtak – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) adataiból. Az országban

a havi átlag nominálbér 2014-re elérte a 685 dollárt.

Ezzel szemben Vietnámban ez 212, a Fülöp-szigeteken 216, míg Thaiföldön 408 dollár volt – olvasható ki a szervezet idei jelentéséből.

A kínai bérek növekedése új helyzetet teremt a világgazdaságban Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ahelyett azonban, hogy a cégek egyszerűen az olcsóbb vidéki területekre költöztek volna az egyre dráguló városok helyett, a beszállítási szakértők inkább rádupláztak, és fokozták az ismert közegekre irányított figyelmüket. A felmérésből kiderül ugyanis, hogy Kína egyre inkább a globális ellátási lánc egyik központjaként működik, szemben a korábbi, költséghatékonyságra építő elsődleges gyakorlattal.

Általánosságban

Kína, India és Mexikó a három legnépszerűbb ország

a vállalati kiszervezések területén, míg az Egyesült Államok és Európa a legalacsonyabb értéket szerezte meg, öt éve, mióta elindították a felmérést.

Verseny a tehetségekért

Egy nemrégiben kiadott másik jelentésből egyébként az is kiderül, hogy a jó állásokra pályázó külföldi vezetők sem lehetnek már olyan nyugodtak, mint régen. Kínában ugyanis egyre lendületesebben törnek föl a helyi tehetségek, aminek következtében ma az országban működő multinacionális cégek helyi vezetői közül 10-ből 6 kínai állampolgár. A kínai társaságokban ez az arány 10-ből 9.

Fokozódik a verseny a kínai tehetségekért a nagyvárosokban Forrás: AFP/Johannes Eisele

Mindez pedig nem csak azt eredményezi, hogy

idővel a helyiek átveszik a külföldiektől a vezető pozíciókat,

de a lokális cégek egyre élesebb versenyt is generálhatnak a tehetségekért – derül ki a Bain & Company és a LinkedIn China ebben a hónapban kiadott kutatásából.

A Lenovo alelnöke, Charles Wang a jelentés kapcsán megjegyezte, a helyi társaságok vonzereje igencsak megnőhet a tehetséges munkavállalók szemében, mivel ezek sokkal nagyobb lehetőségeket biztosíthatnak egy idő után, ellentétben a külföldi központok által meghatározott korlátok között működő nemzetközi versenytársakkal.