Egyre több magyar kkv költözne minőségi irodába

Alkotás Point irodaház
Budapest, 2012. április 9. Az Alkotás Point irodaház-komplexum a főváros XII. kerületében, az Alkotás utca 50-ben. Az üvegborítású, hármas irodaépületben 17 000 négyzetméter hasznos alapterület áll a bérlők rendelkezésére. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának és archívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Jól érzékelhető a minőség irányába mutató mobilitás a magyar irodapiacon, a multik mellett a stabil vagy növekvő üzletmenetű hazai kkv-k is egyre nagyobb arányban keresnek felsőbb kategóriás helyeket. A kínálat látható mértékű növekedése mögött is részben ezek kiszolgálása áll – írja az Irodatérkép friss vállalati felmérése.
Vágólapra másolva!

Az irodaterkep.hu internetes oldalon a teljes magyarországi kínálatot majdnem lefedő, mintegy 280 irodaház adatai találhatóak. Az ezekre vonatkozó keresési adatok egyértelműen jelzik: a hazai vállalkozások az egy évvel korábbiakhoz képest is aktívabban keresnek új, korszerű és rugalmasabb elhelyezést nyújtó irodákat. Visszaesett például a korszerűtlen, kevés szolgáltatást kínáló „C" kategória és

látványosan emelkedett az „A" és még inkább az efölötti, már-már luxus körülményeket adó „A+" kategória,

miközben a sok ezer magyar vállalkozás többsége továbbra is a közepes feltételeket nyújtó „B" osztályú elhelyezést akarja és tudja megfizetni. Nem véletlen, hogy ezekre külön szakosodott néhány bérbeadó cég.

Forrás: Irodaterkep.hu

A keresők többsége a kis alapterületű helyiségeket kutatja: ez nem meglepő, hiszen zömmel a kis és közepes vállalkozások gyakorlata az, hogy az online keresőfelületeken végeznek egyfajta előszűrést, és az így kapott szűkített lista alapján kezdenek el tárgyalni a bérbeadókkal.

A nagyobb, 500-1000 négyzetméteres vagy ennél is nagyobb területigényű nemzetközi és magyar vállalatok inkább tanácsadó céget vonnak be, velük végeztetik el ezt a munkát, és csak később kapcsolódnak be a tényleges kiválasztásba.

Érdekes fejlemény, hogy

a kis területű irodák mellett a nagy, akár több ezer négyzetméternyi nagyságúak továbbra is jelentős részt, mintegy 12-13 százalékot hasítanak ki

maguknak a teljes tortából, amit még mindig nem képesek kielégíteni az új beruházások. E mögött nyilvánvalóan az húzódik meg, hogy egyes cégek szeretnék összevonni különféle bérleményeiket egy helyre.

Az Alkotás Point irodaház-komplexum a főváros XII. kerületében Forrás: MTI/Jászai Csaba

„Figyelemre méltó, hogy a bérleti díjaknál háttérbe szorult a legalacsonyabb sáv, a középső három szegmens lett a domináns, azon belül a legalacsonyabb, az 5-11 euró/hó/m2 közötti jelentős nőtt is az elmúlt másfél-két évben. Ez a gazdasági szereplők egy részének az erősödésére utal, vagyis arra, hogy miközben természetesen továbbra is figyelnek erre a fix költségre, sokkal jobban számít nekik, hogy hatékonyabb és jobb munkakörnyezetet biztosítsanak, és ezért hajlandók kicsit többet is fizetni, mint korábban, mert csak így gondolják elérhetőnek a munkatársak megtartását" – mondta Mester Nándor, az Irodatérkép vezető elemzője.

Az Irodatérkép szerint az

idén tovább növekedhet az átlagos bérleti díj.

A tendencia mögött részben az izmos kereslet áll, de az is, hogy a kínálat bővülése még mindig elmarad ettől, különösen a legdrágább „A+" kategóriában.