Orosz pénzmosásért büntetik a Deutsche Bankot

Deutsche Bank
Deutsche Bank AG is the largest assets and number of employees in Germany and is considered one of the world's most influential banks. October 2015
Vágólapra másolva!
Szabálytalan pénzügyi műveletekért bírságolta meg a Deutsche Bankot a New York állami és a brit pénzügyi felügyelet.
Vágólapra másolva!

New York állam pénzügyi felügyelete (Department of Financial Services, DFS) 425 millió dollár (397 millió euró) bírságot szabott ki a Deutsche Bankra egy tízmilliárd dolláros oroszországi pénzmosásban játszott szerepe miatt. A brit pénzügyi felügyelet (Financial Conduct Authority, FCA) 163 millió font-sterling (190 millió euró) büntetést szabott ki a DB-re pénzmosás elleni intézkedések elmulasztása miatt. A bírság a legnagyobb amit az FCA, illetve jogelődje az FSA valaha kiszabott.

Az FCA szerint az ellenőrzés hiányosságai miatt történhetett meg, hogy

a Deutsche Bank oroszországi érdekeltsége úgynevezett "tükör-tranzakciók" keretében rubelért vásárolt részvényeket, amelyeket rögtön el is adott dollárban.

A tükörtranzakciók önmagukban még nem feltétlenül illegálisak, a Deutsche Bank igazából az ellenőrzés lazaságával vétett – közölte a Bloomberg.

Túl lazák? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A tükörtranzakciókhoz ciprusi, észt és lett bankszámlákat is felhasználtak, az összértékük meghaladta a 6 milliárd dollárt. Emellett van még 4 milliárd dollárnyi gyanús tranzakció, amit még vizsgálnak.

Egy ilyen bűntény az egész brit pénzügyi rendszert veszélyezteti" – mondta Mark Steward, az FCA igazgatója. „Többször is világosan közöltük, hogyan kell megfelelni a pénzmosás elleni követelményeinknek.

A Deutsche Bank mulasztása elfogadhatatlan."