Madárinfluenza: eddig 1,2 milliárd forintot fizetett ki az állam

2017.02.01. 02:32

A több mint hárommilliárd forintos közvetett termelői kárból eddig egymilliárd 164 millió forintot fizetett ki az állam kártalanításként a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt - írja a Magyar Hírlap szerdai számában.

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

A földművelésügyi tárca a lapot úgy tájékoztatta, hogy eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján.Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a lapnak elmondta: ez a hárommilliárd forint nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A szakmai szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is.A tárca közölte: a feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerő-piaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén, azonban több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára.