Vágólapra másolva!
Lezárult a Démász megvásárlása, és ezzel elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága - közölte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. A vállalat új neve március 1-jétől Démász Zrt. lesz.
Vágólapra másolva!

A közleményben felidézik, hogy tavaly december 5-én írták alá az adásvételi szerződést az EDF Démász Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val.

Az adásvétel tárgya a mintegy 1500 embert foglalkoztató, regionális villamosenergia egyetemes szolgáltatói és versenypiaci engedélyekkel rendelkező EDF Démász Zrt. részvényeinek 100 százaléka, beleértve a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32 200 kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-t is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A társaság mintegy

775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén,

így az egyetemes szolgáltatás mellett 10 százalékos részesedése van a hazai szabadpiacon is.

Az ENKSZ a tranzakciót részben saját, részben külső forrásból finanszírozta amit az MVM Csoport biztosított.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon. A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából - hangsúlyozza közleményében a társaság.