42 hónapja többet vásárolunk

Bevásárlás Karácsony Család Vásárolj okosan - Úszd meg a karácsonyt pazarlás nélkül
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,5 százalékkal nőtt 2016-ban az előző évi 5,8 százalék után. A naptárhatástól megtisztított adat 4,6 százalékos növekedést mutat - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma

6,9, az üzemanyag-fogyasztás 5,1, az élelmiszerek értékesítése 2,7 százalékkal nőtt

az előző évhez képest a naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,6, a naptárhatástól megszűrve 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés 42 hónapja, 2013. közepétől megszakítás nélkül tart.

Forrás: Thinkstock

A nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 3,4, az élelmiszer-eladások 2,5, az üzemanyag-fogyasztás 4,3 százalékkal nőtt decemberben a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Lassult, de kitart a forgalomnövekedés

A várakozásoktól elmaradva, 2,6 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben, míg naptárhatástól megtisztítva a növekedés 3,2 százalék volt – kommentálta a KSH adatát Suppan Gergely a Takarékbank elemzője.

Az adatok jelentős lassulást mutatnak az előző havi 4,5 százalékos emelkedéshez képest, ami ellentétes a bérek és a munkahelyek számának tavaly év végi határozott gyorsulásával, valamint a megugró fogyasztói bizalommal, így a kiskereskedelmi forgalom lassulása feltehetően átmeneti, esetleg a hideg időjárás okozhatta- mondta Suppan Gergely.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint

a decemberben látott lassulás átmeneti jelenség lehetett,

hiszen az átlagkeresetek folyamatosan emelkednek, ráadásul gyorsuló tempóban.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette, hogy a KSH adatközlése

negatív meglepetést okozott.

Bár részletes adatok még nincsenek, de az előzetes számok alapján a nem élelmiszer-kiskereskedelem okozta a negatív meglepetést - tette hozzá.