Aggódnak a brexit miatt az európai vállalatvezetők

Vágólapra másolva!
A belső piac megerősítésére, az innováció elősegítésére és a külföldi piacokhoz való hozzáférés biztosítására van ahhoz szükség, hogy Európai Unió versenyképes maradjon – figyelmeztetett éves jelentésében az Európai Ipari Kerekasztal. A szervezet, amely a legnagyobb európai vállalat vezetőit tömöríti, különösen aggasztónak találja a Brexit hatásait az európai kereskedelemre.
Vágólapra másolva!

A brit kormány nemrég hozta nyilvánosságra, hogy tervei szerint az Európai Unióból való kilépés után

az ipari gyártást és a technológiát fogja növelni,

de az ERT szerint ez nem lesz elég, hogy ellensúlyozzák az uniós belső piachoz való hozzáférésük elvesztését. „Nem hiszem, hogy akár egyetlen nyitott társadalomban is sikeres legyen egy olyan ipari stratégia, amely kontrollálni akarja, mi növekedjen, és mi csökkenjen" – mondta Kurt Bock, a német vegyipari óriásvállalat, a BASF vezetője, az ERT szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

Bock szerint az adócsökkentés nem lesz elég ahhoz, hogy befektetőket és munkát vonzzon Nagy-Britanniába. „A kereskedelemre, a pénzpiacokra hangsúlyt helyező vállalkozások számára ez ösztönző tényező lehet, de ha a gyártóiparról beszélünk, abban a termelékenység, valamint a munkavállalók és a nyersanyagok költségei az igazán fontosak" – tette hozzá.

Gyengülés

Nem az az első eset, hogy az ipar kerekasztal tagjai a Brexit kártékony hatásaira figyelmeztettek. Tavaly májusban nyílt levelet közöltek a The Financial Times című gazdasági lapban, melyben arról írtak, hogy az Európai Unió gyengébb lenne az Egyesült Királyság nélkül, az Egyesült Királyság pedig szintén gyengülne, ha kikerülne az EU-ból.

Az ERT 2016-os éves jelentésében nemcsak a Bexitre tért ki, hanem a világban egyre gyakrabban fellángoló protekcionista politika ellen is szót emelt. Elengedhetetlennek tartják a digitalizáció és az innováció támogatását, hogy

behozzák hátrányukat az Egyesült Államokkal szemben.

Európa országaiban az egy főre eső befektetések száma a digitális infrastruktúra területén a fele az amerikai adatoknak. A szervezet szerint elengedhetetlen, hogy az Európa Unió tagjai befektessenek a digitális infrastruktúrába és a fő technológiai irányzatokba, valamint támogassák az innovációt és a startup cégeket.

Az ERT-nek jelenleg több mint 50 tagja van, köztük Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója. A szervezetet alkotó nemzetközi vállalatok együttes bevétele 2,25 trillió euró.