Az MNB-alapítványok közel kétmilliárddal növelték vagyonukat

győri egyetem könyvtár
Győr, 2011. április 26. A győri Széchenyi István Egyetem bővítése során háromszintes épületszárnyat alakítottak ki az új könyvtárnak. A modern létesítményben 270 ezer kötet és több mint 6 ezer folyóirat található. Pár hét alatt a látogatók száma megközelítette a tízezer főt. Az új helyen működő intézmény lehetővé teszi az új tanulási formák kialakítását és az országos könyvtári rendszerbe való bekapcsolódást. MTI Fotó: Matusz Károly
Vágólapra másolva!
A jegybank által létrehozott alapítványok megalakulásuk óta több mint ezer oktatási, kutatási témájú pályázatot támogattak közel 4,9 milliárd forint értékben. A szervezetek megőrizték és 1,93 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat, derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményéből.  
Vágólapra másolva!

A jegybank által létrehozott alapítványok a megalakulásuk óta több mint ezer oktatási, kutatási témájú pályázatot támogattak közel 4,9 milliárd forint értékben, az alapításuk óta megőrizték és

1,93 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat,

olvasható a Magyar Nemeti Bank (MNB) honlapján megjelent közleményben. Eszerint az alapítványi támogatásoknak köszönhetően idáig

több mint 80 konferencia, 200 kutatói és ösztöndíjprogram valósult meg, valamint több mint 150 publikáció, könyv vagy tananyag jelent meg. A pályázatok segítségével több mint 20 felsőoktatási intézmény oktatásfejlesztési tevékenységét támogatták.

A győri Széchenyi István Egyetemet is támogatják az alapítványok Forrás: MTI/Matusz Károly

A jegybank egyúttal visszautasítja a Transparency International Magyarországnak (TIM) az alapítványokkal kapcsolatos azon kijelentéseit, amelyek a jegybanki alapítványok létrehozását és működését negatív színben tüntetik fel. A szervezet állításaival ellentétben az MNB által létrehozott alapítványok teljeskörűen átláthatók, szervezeti, működési és gazdálkodási adatai, valamint a pályázati kiírásai nyilvánosak, a támogatási szerződések listái megtekinthetők az alapítványok honlapjain.

Az adatok, eredmények és a működéshez kapcsolódó információk folyamatosan frissülnek, ezekről az alapítványok rendszeresen közlemények formájában is beszámolnak.

Az MNB társadalmi felelősségvállalásának részeként tett valamennyi kezdeményezésére van külföldi példa, írja a közlemény.

A jegybank a Transparency International január 25-én közzétett, az ország korrupciós indexéről szóló közleményére reagált.