Ők szakítanak nagyot a Snapchat tőzsdére lépésével

Evan Spiegel, milliárdos, Snapchat, befektetés, fotóküldő
Evan Spiegel, a Snapchat alapítója, azaz a Snap Inc. CEO-ja, a világ legfiatalabb milliárdosa
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentkezett a tőzsdére lépésre a Snap. Az üzenetküldő alkalmazkást fejlesztő vállalat IPO-jával úgy is jó néhányan meg fognak gazdagodni, hogy a vezetés közölte, talán soha nem érnek majd el profitot.
Vágólapra másolva!

A Snapchat mögött álló, névváltoztatáson átesett Snap csütörtökön nyújtotta be hivatalosan a dokumentumokat a kezdeti nyilvános részvénykibocsátáshoz (IPO). A várakozások szerint a cég kezdeti értékeltsége mintegy 25 milliárd dollár lehet a tervezett 3 milliárdos tőkebevonással. Ezzel együtt a cég azt is közölte, a lenyűgöző bevételi számok ellenére talán soha nem fogja tudni elérni vagy fenntartani a nyereségességet – írja a CNBC.

Az elsősorban fiatalok (18-34 év közti korosztály) körében népszerű üzenetküldő alkalmazás mögött álló cég igencsak lenyűgöző, noha vegyes eredményeket produkált az elmúlt időszakban. A Snap ugyanis 2015-ben 58,66 millió dolláros bevételt ért el, míg egy évvel később ennek közel hétszeresét, 404,48 milliót. Ezzel párhuzamosan viszont

a 2015-ös 372,89 millió dolláros nettó veszteség tavaly már 514,64 millióra bővült.

Mindeközben a működésből származó bukás 2016-ban 520,39 millió volt az egy évvel korábbi 381,73 milliót követően.

Az alkalmazást egyébként a decemberi negyedévben 161 millióan használták napi szinten, melyből 60 millióan az Egyesült Államokban vagy Kanadában éltek. Ugyanezen időszakban az egy felhasználóra eső bevétel 1,05 dollár volt (Észak-Amerikában 2,15 dollár), a felhasználók pedig átlagosan napi 25-30 percet használják az alkalmazást.

Sztár a piacon

A jelenleg 1859 alkalmazottat foglalkoztató Snap Evan Spiegel és Bobby Murphy alapították 2011-ben, akik a hivatalos dokumentumok szerint egyenként 20-20 százalékot tulajdonolnak a vállalatból. Ez azt jelenti, hogy a 25 milliárdos várt értékeltség mellett

a két alapító papírjai 5-5 milliárd dollár érnének.

Némileg eltér a megszokottól, hogy Spiegelék jelezték, minden részvényesi döntést irányítás alatt fognak tartani. Spiegel és Murphy egyébként jelenleg 44-44 százalékos szavazati joggal rendelkezik a vállalatnál.

Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója Forrás: AFP/Getty Images/Steve Jennings

Rajtuk kívül azonban lesznek még olyan befektetők, akik igen jól járhatnak az IPO-val. A legnagyobb külső befektetőnek számító Benchmark kockázati tőkés cég például 12 százalékos részesedése nagyjából 3 milliárd dollárt ér. A Twitter és az Uber mögött is jelentős pénzekkel álló Benchmark vezette egyébként a 13,5 milliárdos befektetési kört 2013-ban, amikor 70 millió dollárral szállt be a Snapchatbe. Mellette a Lightspeed Venture Partners 7,7 százaléka hozzávetőleg 1,9 milliárdot jelent.

Várható felfordulás

A belsős szereplők nem adhatnak majd el részvényeket az IPO utáni öt hónapos korlátozási időszakban. A döntés mögött feltehetően az áll, hogy

ez a periódus komoly volatilitást hozhat.

A Facebook például a piacra lépését követő első hat hónapban gyengülést könyvelhetett el, mielőtt visszapattant volna.

Mindazonáltal a kockázati tőkések számára még akkor is kedvező lehet az IPO, ha részvény teljesen összeomlik. A tavalyi év ugyanis a tőzsdére lépések tekintetében a legrosszabb volt a pénzügyi válságot követően.