Biztosítók: Az ónos eső jelentős károkat okozott

baleset a Margit hídon autó tűzoltó
baleset a Margit hídon 2017.01.27.
Vágólapra másolva!
Az ónos esők miatti kárbejelentések jelentősen megszaporodtak a biztosítóknál: jóval több az autóbaleset és a csönttörés is, mint máskor. A károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik - közölték a biztosítók. Az ónos esős időszakban mintegy 600 kárbejelentés érkezett csak a K&H Biztosítóhoz a gépjármű-biztosításokhoz kapcsolódóan.

Sok a baleset, főleg csonttörés

A biztosító szerint a károk jellegét tekintve a rövid követési távolság okozta ráfutásos, valamint az útról való lesodródás, sávelhagyás miatt bekövetkezett ütközések a gyakoribbak.

A K&H-nál 30 százalékkal nőtt a balesetbiztosításokkal kapcsolatos bejelentések aránya is, jellemzően csonttöréses balesetekkel kapcsolatban.

A Groupama Biztosítónál még nem tapasztaltak kimagasló számú kárbejelentést, a következő napokban azonban számítanak arra, hogy több lesz a bejelentés. Legjellemzőbbek ilyenkor az esések miatti csonttörések, az autókat illetően pedig a koccanásos vagy az útelhagyásos balesetek.

A csúszós utak miatt több baleset is volt az elmúlt hetekben a Margit hídon is Fotó: Polyák Attila - Origo

A vagyonbiztosítási károk is jelentősek voltak: a januárban tapasztalható hideg miatt 20 százalékkal több vízóra, illetve csőtörés kárról érkezett jelzés a Groupamához.

Az idei téli szezonban - 2016. decemberétől 2017. január végéig - 333 millió forinttal több kárt fizetett ki az Uniqa Biztosító a gépjárműkárokra, mint egy évvel korábban,

és több mint 9000 kárbejelentést fogadott a társaság.

850 meteorológiai kár az Aegonnál

A decemberi és januári lakás- és balesetkárok az előző év hasonló időszakához képest több mint duplájára nőttek. A lakásban történt baleseti károk száma 30 százalékkal emelkedett. Az Uniqa Biztosítónál a fagyás miatti csőtörés-károk okozták a legnagyobb veszteségeket.

Az Aegon Magyarország ügyfelei januárban közel 850 "meteorológiai" kárt jelentettek, a becsült kárösszeg meghaladja a 71 millió forintot.

A napokig tartó ónos eső és havazás nyomán még folyik a károk összesítése, de érkezett bejelentés a biztosítóhoz az áramszünet következtében leolvadó hűtőkben és fagyasztókban megromló ételek miatt is. A gépjárművekben a leszakadó, letörő faágak által okozott károkat kizárólag casco biztosítás alapján tudja a biztosító kifizetni - közölte az Aegon.