A Magyar Telekom nyerte meg az állami intézmények mobil hang- és internetszolgáltatására kiírt közbeszerzési eljárást. 

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által kiírt „Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés – 2016” keretében a Magyar Telekom lett a nyertese a „Kormányzati hangalapú csomagok” központosított közbeszerzési eljárásnak. 

A szerződéskötést követő 39 hónapban a Magyar Telekom, illetve leányvállalata, a T-Systems Magyarország fogja ellátni a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket  (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) alapvetően mobil hang- és hozzá kapcsolódó mobilinternet-szolgáltatással. 

Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatójaFotó: Polyák Attila - Origo

Az eljárás keretösszege 5 milliárd forint, az érintetti kör tekintetében közel 200 ezer SIM-kártyát jelent. 

Büszkék vagyunk arra, hogy a pályáztatási eljárást követően ezzel a jelentős sikerrel kezdhetjük az évet. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden érintett megelégedéssel vegye igénybe szolgáltatásainkat 

– mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a szerződéskötés kapcsán.

A Vodafone Magyarország szerint jogellenes és érvénytelen a szerződés

A Vodafone Magyarország az illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságon támadta meg a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) azon határozatát, amely annak ellenére zárta ki a vállalatot a „Mobil szolgáltatások beszerzése 2016" eljárásból, hogy dokumentáltan a legjobb ajánlatot tette. A Vodafone ezzel arra a bejelentésre reagált, miszerint a következő időszakban a Telekom lesz a magyar állam mobil szolgáltatója.

A KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t, kétségbe vonva, hogy a Vodafone Magyarország képes a szolgáltatást finanszírozni - mondta Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese. Mint mondta: a KEF döntése után indított bírósági eljárás a mai napig nem zárult le, így a Vodafone felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy amennyiben a KEF és a Telekom szerződést köt, úgy az érvénytelennek minősül, és könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd azt semmisíteni.

A Vodafone Magyarország 2014 eleje óta a magyar állami intézmények első számú mobilszolgáltatója.

A Magyar Telekom Kommunikációs igazgatóságának közleménye

A Magyar Telekom a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) központosított közbeszerzési eljárásának keretében minden szempontból érvényes és versenyképes ajánlatot tett, ennek eredményeként szerződhetett az ajánlatkérővel. A Telekom ajánlatát leendő ügyfelei igényeinek maximális figyelembevételével alakította ki, a szolgáltató és az ügyfelek közötti szerződéskötés pedig már a mai naptól lehetséges annak érdekében, hogy a kormányzati szervezetek és a rendszerhez önként csatlakozó intézmények minél előbb megelégedéssel használhassák a Telekom szolgáltatásait.