35 millió forint a vízválasztó a lakáspiacon

EMBERI LAKHELY lakópark város sorház
Kecskemét, 2012. március 23. A VER-BAU Kft.által a várostól vásárolt telken épített 50 lakásos WohnPark, melyet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. bérel a Daimler anyaországi munkavállalói részére a WohnPark Alsószéktó Kft-től. A felvétel 2012. március 23-án készült. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A lakásvásárlást tervezők 23 százaléka kizárólag új építésű lakást keres, 77 százalékuknál azonban az újak mellett a használtak is szóba jönnek célpontként – írja az Ingatlan.com újlakás-kereső oldalának nem reprezentatív felmérése.
Vágólapra másolva!
  • Az új lakás vásárlását tervezők 80 százaléka 35 millió forintot szánna új otthonára.
  • A többség egy éven belül szeretné megvenni a kiszemelt új vagy használt lakást, több mint 10 százalék ugyanakkor megvárja a számára leginkább megfelelő lakóingatlant.
  • A lakás vagy ház műszaki állapota és adatai a használt lakások iránt érdeklődők 75 százalékának fontos, az új lakást keresők esetében 66 százaléknak.

Mennyiért vennének?

A kizárólag új lakást keresők

  • fele maximum 25 millió forintos lakást keres,
  • 30 százalékuk 26–35 millió forintos lakást vásárolna,
  • 16 százalékuk pedig a 36–60 milliós kategóriát célozta meg.
  • ennél drágább új lakást mindössze a megkérdezettek 4 százaléka szeretne a felmérés szerint.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy

25 millió forint alatt a fővárosban leginkább csak kis 30-40 négyzetméteres alapterületű, új stúdió- és garzonlakások kaphatók.

A megyeszékhelyeken és a vidéki nagyvárosokban a 25 milliós büdzsébe jóval nagyobb, 50–70 négyzetméteres, 2-3 szobás, új építésű lakás is beleférhet.

Kecskeméti lakópark Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A felmérés szerint a másik táborban – akik használt lakást keresnek – 61 százalék azoknak az aránya, akik 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlant szeretnének. Minden negyedik válaszadó a 26–35 millió forintos árkategóriát jelölte meg, 8 százalékuk pedig 36–60 millió forintot áldozna a lakásvásárlásra. A kutatás szerint az érintettek 90 százaléka, tehát tízből kilencen az internetes ingatlanhirdetési oldalakon keresnek lakást.

Időfaktor

Alapvető különbség a két tábor között, hogy a kizárólag

új lakást keresők 12 százaléka költözne azonnal,

míg azok közül, akik használt lakások iránt érdeklődnek, már jóval többen, 21 százalékuk költözne, amint lehet. A jelentős eltérés nem meglepő, hiszen kevés az olyan új lakás a piacon, amelybe valójában be lehet költözni.

ezért a vásárlóknak türelmesnek kell lenniük – mondta Balogh László. A felmérés szerint a válaszadók több mint 10 százaléka azt mondta, megvárja, amíg a számára ideális lakópark megépül.

Hogyan válogatnak a vásárlók?

A lakásvásárlást tervezők 95 százalékánál az ár a legfontosabb tényező, legyen szó új vagy használt lakásról. Szintén fontos szempont az adott lakás vagy ház műszaki állapota, ez az új lakások esetében a potenciális vevők 66 százalékának fontos szempont. Ezzel szemben a használt lakások iránt érdeklődőknél jóval magasabb, 75 százalék azok aránya, akik erre is figyelnek a választás előtt.

Nagyon fontos a jó tömegközlekedés,

mind az új, mind a használt lakások leendő vevőinél 75 százalék tartotta ezt lényeges szempontnak.

A parkolási helyzet megítélésében már mások az arányok. Parkolóhelyet vagy a

parkolási lehetőséget az új lakást keresők 78 százaléka tartja fontosnak,

a használt lakásoknál viszont csak 50 százalékos az arányuk.

A Taraliget lakópark részlete Kőbányán Forrás: MTI/Róka László

Balogh László azt is elmondta, hogy ma már kifejezetten fontos, ki építi az adott lakást vagy társasházat. "Ez abból látszik, hogy az új építésű lakások 66 százaléka a beruházó referenciáit is figyelembe veszi a döntésnél" – fogalmazott a szakértő.