Budapesten továbbra is nőnek lakásárak, ám az eladók az áremelés mértékéből visszavettek az elmúlt három-négy hónapban. A vidéki nagyvárosokban viszont jobban alkalmazkodnak az eladók a kereslethez, ott inkább stagnálnak vagy enyhén csökkennek az átlagárak – derül ki az Otthontérkép friss elemzéséből.

A mintegy 120 ezer, országos lefedettséget mutató lakáshirdetés alapos vizsgálata egyértelműen jelzi, hogy az eladók jelentős része, kb. 25-30 százaléka továbbra is abban reménykedik, hogy még mindig nem érte el a piac a csúcsot, és a tavaszi hónapokban, amikor egyébként is megélénkül a vásárlási kedv, megérkezik az igazi vevő. 

Budapesten egy évvel ezelőtt átlagosan még négyzetméterenként 435 ezer forintot kértek az eladók, de a kereslet folyamatos növekedése láttán igyekeztek „lépést tartani”, így 2017 január végére már 

510 ezer forintra hízott  az Otthonterkep.hu-ra feltöltött lakások átlagos kínálati ára. 

Vérszemet kaptak a magáneladók, vizsgálatunk szerint a kínálatban szereplő lakások árát legalább negyedrészük, vagyis több ezer ember, feljebb srófolta az érdeklődési hullámot érzékelve, és inkább hetekig-hónapokig kivár, semmint mérsékelné az árat a gyorsabb eladás érdekében, mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. 

Az eladók még mindig felfelé srófolják az árakatForrás: Origo

Az eladók többsége általában 5-8 hetet vár, és ezután vizsgálja felül árajánlatát, amit – a gyenge érdeklődés hiányában – Budapesten alig vagy egyáltalán nem, vidéken inkább kicsit csökkentenek. 

A szakértő szerint az országos tendencia a fővárosival ellentétes, hiszen vidéken a csúcsnak számító tavaly júliusi, 390 ezer forintos kínálati átlagárral szemben az őszi hónapok – a még mindig erős forgalom mellett – lassú apadást hoztak, majd idén január végén már csak 369 ezer forintot rögzítettek. 

Forrás: Otthontérkép.hu

A hirdetők magatartását figyelve azt lehet érzékelni, hogy a budapesti lakások tulajdonosainak vagy hirdetőinek (ezek lehetnek közvetítő irodák is) többsége igyekszik jól belőni a kínálati árat, viszont mindig hagy kb. 3-5 százaléknyi alkut, attól függően, hogy hol van az adott lakás, milyen típusú és állapotú. Van egy nem elhanyagolható hányad, amelyik viszont pótlólagos haszon reményében irreálisan magasra teszi saját lakása árát, és hónapok múltán azzal szembesül, hogy egyetlen komoly érdeklődője sem volt, mondta Mester Nándor. 

Az átlagárakra egyelőre kis hatással vannak az egyébként egyre kevesebb család számára elérhető új építésű lakások.  Már csak azért is, mert mindössze néhány ezerről beszélünk, ezek zömét is inkább a fővárosban tervezik, vidéken még nem tömeges a nagyobb lélegzetű, több mint 100 lakást tartalmazó projekt. 

Az átlagárat növelheti, ha tényleg megkezdődnek a beígért építkezések, a lakásfejlesztők ugyanis várhatóan áthárítják az 2016-ban tapasztalt 20-25 százalékos kivitelezési költségemelkedést. Ha nem is ilyen arányú drágulás lesz, de már 5-10 százalékos áremelés is sokakat fog arra kényszeríteni, hogy inkább a még megfizethető használt otthonokat vásárolják.