Csaknem másfél évtizedes mélypontra csökkent a lehetséges legjobb, „AAA” besorolású államadósok száma a Fitch Ratings osztályzati nyilvántartásában.

A nemzetközi hitelminősítő éves összesítése szerint a cég besorolási listáján 11 ország szerepel „AAA” államadós-besorolással, 2003 óta a legkevesebb. A Fitchnél Ausztrália, Kanada, Dánia, Németország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Szingapúr, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok adósbesorolása „tripla A-s”.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az általa osztályzattal ellátott szuverén adósok közül most már nem egészen 10 százalék az „AAA” besorolásúak aránya.

FitchForrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

A legjobbaknak is nőtt az államadóssága

Az „AAA” osztályzatú országok összesített adósságállománya 24 200 milliárd dollár. Ez nominálértéken mérve 8 800 milliárd dollárral meghaladja ugyan az egy évtizeddel ezelőtti szintet, a globális szuverén kötvényállományon belül azonban az „AAA” besorolással ellátott állampapírok aránya az akkori 49 százalékról 2016 végére 40 százalékra zsugorodott.

A Fitch Ratings 1998 óta hét államadóstól vonta meg az „AAA” osztályzatot, és egyikük sem nyerte vissza korábbi elit adósbesorolását.