Még sosem termelt ennyi áramot a Paksi Atomerőmű

2017.02.09. 17:07

Minden korábbinál több villamos energiát termelt 2016-ban a Paksi Atomerőmű, amelynek már három blokkja megkapta az üzemidő meghosszabbításához szükséges engedélyt, jelentette be Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Termelési rekordot jelent a Paksi Atomerőmű történetében a tavaly megtermelt 16 053,9 gigawattóra (GWh) villamos energia, amely

a hazai bruttó termelés 51,3 százalékát adta, a fogyasztásnak pedig a 36,5 százalékát tette ki, ismertette Hamvas István.

Az atomerőmű értékesítési árbevétele 174,75 milliárd forint volt 2016-ban az előző évi 173,72 milliárddal szemben, adózás előtti eredményként pedig 18,27 milliárd forintot könyveltek el.

Hiba nélkül

Kitért arra is, hogy a hasonló blokktípusok közül elsőként százszázalékos volt a paksi 3. blokk teljesítménykihasználtsági mutatója, azaz az év minden pillanatában hibamentesen, kiesés nélkül működött. Ez a jelzőszám a négy blokk átlagát tekintve is kimagasló, soha korábban nem volt még 91,38 százalék. Hamvas István arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben 17 jelentésköteles esemény történt, de egyik sem érte el a nemzetközi skálán az egyes szintet sem.

Eredményes évet zárt a Paksi AtomerőműForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Csiba Péter, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a tavalyi volt az elmúlt évek egyik leghidegebb tele, Magyarországon sem gáz-, sem áramellátási gond nem volt. Utóbbi elsősorban a Paksi Atomerőmű érdeme, amely a magyar ellátásbiztonság letéteményese az áramellátás terén”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK