Minden eddigi értékesítési csúcsot megdöntve, januárban 346 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya, ezzel a 2017-re tervezett költségvetési hiány több mint negyedét finanszírozta meg a lakosság egyetlen hónap alatt - közölte Államadósság Kezelő Központ Zrt.

A lakossági állampapírok teljes értéke 5413,5 milliárd forintot ért el, ez a prémium euró magyar államkötvénnyel (pemák) együtt meghaladta az 5549 milliárd forintot.

Államadósság-kezelő központFotó: Tuba Zoltán [origo]

A kamatozó kincstárjegy állománya januárban 2805,6 milliárd forintot tett ki, 169 milliárd forinttal volt magasabb a tavaly decemberinél. A babakötvény összege 0,9 milliárd forinttal 28,3 milliárd forintra emelkedett.

Az adósságkezelő bejelentette: 

február 13-tól 25 bázispontftal csökkenti a kamatozó kincstárjegyek és a kincstári takarékjegyek (a KTJ Plusz esetén február 14-től), valamint 50 bázisponttal a féléves kincstárjegyek kamatát. Az így kialakuló 1,5 - 2,25 százalék közötti kamatsáv továbbra is versenyképes a megtakarítási piacon és minden bizonnyal ezt követően is a piaci kamatokat meghaladó biztonságos befektetési lehetőségként tekint majd a lakosság az állampapírokra.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kamatváltozás az államkötvényeket nem érinti.