Maradhat Nagy-Britanniában a magyarok többsége

Horizontal ILLUSTRATION PARLIAMENT CLOCK NATIONAL FLAG
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016. The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem lehet pontosan tudni, kik azok a külföldiek, akiket a brexit miatt haza akarnak küldeni az Egyesült Királyságból. Viszont úgy tűnik, nem lesznek nagyon sokan. Több tízezer magyar is maradhat.
Vágólapra másolva!

A brexit óta folyamatos az ígérgetés, hogy a külföldi munkavállalók egy részét haza fogják küldeni. Erre számítani lehetett, hiszen a népszavazás egyik fő ígérete volt a külföldiek számának csökkentése. Ám, hogy ez pontosan miként történik majd, azt egyelőre senki sem tudja.

Theresa May miniszterelnök az évi 335 ezer külföldi kétharmadát szeretné a határokon kívül tudni,

ám kutatások arra figyelmeztetnek: jó ha évi 50 ezerrel csökkenthető ez a szám.

Az Egyesült Királyságba beérkezők és onnan inkább hazaköltözők aránya az elmúlt két évben nagyjából 300-350 ezer ember volt, vagyis éves szinten ennyivel nőtt azoknak száma, akik a szigetországban akartak élni. A Bloomberg szerint ha valóban több százezerrel kevesebb lenne a külföldi, az nagyon gyorsan munkaerőhiányt okozna. Az Egyesült Királyságban a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék volt a legfrissebb statisztikák szerint – regionálisan ugyanakkor jelentősek az eltérések.

A cél éves szinten legfeljebb az lehet, hogy a nettó bevándorlás mértéke 200 ezer fő alá csökkenjen. Ez több dolgot is jelent. Egyrészt akinek már van fix állása, annak nagy félnivalója nincs. Másrészt a közeljövőben sem kell arra számítani, hogy bezár a brit munkaerőpiac. Így akár még bővülhet is a becslések szerint a több mint százezer fős londoni magyar munkavállalói létszám is.

Theresa May brit kormányfő Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az Egyesült Királyságban 31,9 millióan dolgoznak, közülük 5,5 millióan nem brit állampolgárok. Ebben a számban benne vannak a bevándorlók ugyanúgy, mint a kiküldetésben dolgozók. Az 5,5 millió külföldi munkavállaló közül 2,3 millióan érkeztek az unió valamelyik tagállamából.

A legtöbben, több mint egymillióan a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai államból érkeztek, számuk lényegében a csatlakozás óta folyamatosan nő.

A régi 14 tagállam összesen 962 ezer munkavállalót adott a briteknek 2016 harmadik negyedévében, ez a szám azonban a brexitnépszavazás óta folyamatosan csökken – a csúcs 2016 elején volt, akkor 992 ezer régi tagállamból érkezett munkavállaló dolgozott a szigetországban.

Ami a negyedévente kifejezetten munkavállalási célból érkezőket illeti, a statisztika szerint a kelet-európai országokból negyedévente nagyjából 25 ezer munkavállaló már biztos munkára jön, ugyanennyien pedig állást keresnek. Összesen 260 ezren léptek az országba kifejezetten azért, hogy munkahelyet szerezzenek – a többi bevándorló jellemzően diák, gyerek vagy házastárs, illetve más családtag.

Forrás: Brit Statisztikai Hivatal

Összességében tehát egyelőre úgy tűnik, nem valószínű, hogy Britannia bezárná a kapuit a külföldiek előtt, a továbbiakban is lehet munkát keresni és vállalni az Egyesült Királyságban.

Valószínűleg nem lesz olyan egyszerű majd munkát találni,

de az biztos: első körben még a leendő munkavállalókat sem kívánja távol tartani Theresa May és kormánya, a stabil állással rendelkező bevándorlók hazaküldését pedig szóba sem hozta a brit vezetés.