Milliókat fizethet az idősek otthonáért

2017.02.15. 06:31

Néhány éve gyakorlat itthon, hogy az idősek otthonában a komfortosabb lakhatásért pénzt kérnek az intézmények, aminek mértéke pár százezer forinttól a milliós összegekig terjed. A Bankmonitor körkérdése alapján a lakástakarékban gyűjtött pénzt is felhasználhatjuk ilyen formában, bár vannak buktatók, amikre figyelni kell.

Napjaink legnépszerűbb megtakarítási formája a lakás-takarékpénztár, ami annak fényében nem meglepő, hogy itt érhetünk el egyedül 10 százalék feletti hozamot, teljesen garancia mellett. A befizetésekre vonatkozó 30 százalékos állami támogatás (aminek plafonja 72 ezer forint) miatt jelenleg 1,3 millió előszerződés van, de további százezrek használhatnák ki lakáscéljuk megvalósítására ezt a konstrukciót, ha az előrejelzéseknek hinni lehet. 

Érdemes előre érdeklődni, hogy milyen feltételekkel vehetjük igénybe a lakástakarékotForrás: 123RF

A lakástakarék kellően széles körben felhasználható, kezdve a lakásvásárlástól és építéstől egészen a lakáshitel előtörlesztéséig gyakorlatilag mindenre. Sőt, olyan különleges célra is felhasználható az összegyűjtött összeg, mint amikor 

bérleti jogot vagy lakhatási jogot vásárolunk, hogy idős korunkban ne maradjunk egyedül. 

A hivatalos szabályok szerint a nyugdíjasházakban megváltható a lakástakarékkal is az élethosszig tartó bérleti jog, ami azért jelent nagy segítséget, mert a Bankmonitor gyűjtése szerint egy kisebb apartmanért is 3 millió forintot fizethet be, de egy 30 négyzetméteres lakrész akár 7,5 millió forintot érhet. Összehasonlításként, havi 20 ezer forint félretevése mellett az állami támogatással együtt 5 év után a lakástakarékban 1,5 millió forint gyűlhet össze, ami hitellel együtt 3,5 millió forintra nő. 

A nyugdíjasház esetében olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az egészségünk nem romlott meg, azonban vagy túl drágának tartjuk az ingatlanunk fenntartását, vagy csak szeretnénk olyan környezetben élni, ahol más szépkorúakkal találkozhatunk, így nem maradunk egyedül. A nyugdíjunk egy része fedezi az ellátás havi költséget, amiben napi háromszori étkezés, az esetleges orvosi rendelés, akár mosás és vasalás is benne érthető. 

A szabályok alapján nem egyértelmű, hogy az idősek otthonában is felhasználhatjuk a lakástakarékot, ezért is járunk ennek a következőkben utána. Ekkor már a nyugdíjas egészsége megromlott, legalább napi 4 órás ellátásra szorul, viszont tartós kórházi ellátásra nincs szüksége. 2015-ben vezették be, hogy 

lehet kérni egyszeri belépési díjat – az állami és magán – intézményekben a magasabb komforttal rendelkező helyekért,  ami egyes esetekben több millió forintba is kerülhet. Ha nem tudunk fizetni, akkor az átlagos ellátásban lehet részünk ingyenesen, viszont ekkor mással is meg kell osztanunk a szobánkat, és kinti, folyosón lévő mosdó áll rendelkezésünkre. 

Nézze meg, melyik lakástakarék illik Önhöz a leginkább! 

A kapott válaszok alapján ez is belefér

A nyugdíjasházakban alkalmazott bérleti jog, valamint az idősek otthonában kivetett egyszeri belépési díj mögöttes tartalma véleményünk szerint nagyon hasonló, mert hozzáférést nyújt egy magasabb fokot képviselő lakhatási szolgáltatáshoz.  Attól még, hogy eltérő fogalmat használnak rá, a tartalom számít, és ezt erősítették meg megkeresésünkre a lakás-takarékpénztárak is. 

A kapott válaszok alapján azt mondhatjuk, hogy 

valóban az idősek otthonának egyszeri belépési díjára is felhasználható a lakástakarék-megtakarítás.  Azt mindenképpen tudnunk kell, hogy azért érdemes előre néhány intézményt megkeresni, ugyanis előfordulhatnak olyan akadályok, amelyek mégiscsak meghiúsítják az üzletet. 

Az egyik lakástakaréktól azt tudtuk meg, hogy nagyon ritkán előfordult olyan eset, amikor az egyik időseket gondozó intézmény csak készpénzt fogadott volna el, az utalást valami miatt nem engedte.  A lakástakarék ilyenkor nem tud mit csinálni, hiszen a tulajdonosnak nem adhatja oda készpénzben az összeget, az általános gyakorlat az, hogy a számlatulajdonos a pénzmozgásban nem szerepel, a lakástakarék közvetlenül az intézmények utalja át a szükséges összeget. 

Érdemes előre érdeklődni, hogy milyen feltételekkel vehetjük igénybe a lakástakarékotForrás: 123RF

Egy másik lakástakaréktól azt az információt kaptuk, hogy ha az idősek otthonában akarjuk az emelt lakhatási csomagot megváltani, 

akkor a megkötött szerződések egyikében mindenképpen szerepeljen, hogy az egyszeri belépési díjat a jogosult élete végéig tartó használati jogcímen fizettük ki.  A jogszabályokban ez használatos, vagyis ha a szerződésekbe is ez kerül bele, akkor már semmi akadálya nem lesz az elszámolásnak. 

A fenti ábra is jól mutatja, hogy ha célzottan nyugdíjasotthonban való felhasználás miatt döntenénk a lakástakarék mellett, akkor előtte az átlagosnál is több információt gyűjtsünk be, mert lehetnek olyan buktatók, amelyek miatt végül meghiúsul a felhasználás. Érdemes közvetlenül az intézménnyel beszélni, és megtudni tőlük, hogy nyitottak-e erre a megoldásra. Sőt, amikor lakástakarékot kötnénk, akkor külön a tanácsadónál kérdezzünk rá, akár úgy, hogy a jogi osztálytól kérünk állásfoglalást.