London polgármestere, Sadiq Khan el szeretné érni, hogy akár fizessenek is az embereknek, hogy cseréljék le dízelautójukat.

Több mint 500 millió fontba (>180 milliárd Ft) kerülne az a kétéves program, amelynek az a célja, hogy megszabadítsa Londont a dízelautóktól – közölte a Bloomberg. 70 ezer autó-, furgon- és kisteherautó-tulajdonosnak adnának fejenként 3500 fontot (mintegy 1,3 millió Ft), hogy

segítsék őket a kellemetlen gázokat pöfögő masinák lecserélésében a terv szerint, amit a polgármesteri iroda szellőztetett meg. További 10 ezer ember kapna 1000 fontot (kb. 360 000 Ft), és lenne még mintegy 130 ezer szegényebb háztartás, amelyeknek 2000 font járna, kárpótlásul azért, mert az ő városrészeiket jobban sújtja a légszennyezés, mint a tehetősebb zónákban élőket.

Khan tavalyi kampányának fontos része volt a légszennyezés elleni harc ígérete, amely főleg a dízelautók által kibocsátott nitrogén-dioxid szintjének csökkentésére koncentrált.

Khan akár fizetne isForrás: AFP/Leon Neal

 

London ugyanis Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városa, ahol évente mintegy 10 ezren halnak meg emiatt

a londoni King's College kutatása szerint. Idén januárban pedig minden eddiginél nagyobb volt a szennyezettség, a szélmentes, hideg időnek köszönhetően.

„Nincs más választásunk, mint hogy megszabaduljunk a legszennyezőbb járművektől" – írta Khan legutóbbi közleményében.