Nagyon fontos üzenet, hogy a magyar gazdaság külső szemlélők szerint is jó pályán van - mondta Varga Mihály Salgótarjánban az Európai Bizottság most közzétett téli gazdasági előrejelzésére reagálva.

A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: örülünk annak, hogy korábbi kritikusaink egyre inkább elismerik azt a teljesítményt, ami az ország mögött van.

Varga Mihály szerint, jó hír, hogy Magyarország eddigi kritikusai elismerik az ország teljesítményétForrás: MTI/Krizsán Csaba

Hozzátette: az Európai Bizottság jelentésében azt állapítja meg, hogy a magyar gazdaság továbbra is az uniós átlag fölött növekszik, jelentősen emelkedett a munkahelyek száma, és mindeközben olyan intézkedéseket hozott a kormány, amelyek hozzá tudnak járulni az ország versenyképességének erősítéséhez.

Tartós maradhat a felzárkózás

Varga Mihály hangsúlyozta: ezek a folyamatok nem állnak meg. Ha nem tör ki újabb hullám, amely megrengeti a világgazdaság egészét, akkor joggal feltételezhető, hogy

tartós marad az a felzárkózási folyamat, amivel Magyarország közelít a fejlettebb országokhoz, azaz gyorsabban tud növekedni az ország, mint a nyugat-európaiak - fogalmazott a tárcavezető.

Az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben közzétett téli gazdasági előrejelzésében idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon.
A bizottság szerint a következő időszakban várhatóan

  • élénkülni fognak a beruházások,
  • és tovább nő a háztartások fogyasztása is.

A várakozások szerint növekedésserkentő hatása lesz, hogy a kormány novemberben fokozatos minimálbéremelésről, járulékcsökkentésről és a társasági nyereségadó mérsékléséről állapodott meg a szociális partnerekkel, minthogy a magasabb bérek a fogyasztást, az alacsonyabb adók pedig a befektetések növekedését vonják maguk után. A szakemberek arra is számítanak, hogy tovább csökken a magyarországi munkanélküliség.