A gyorsbecsléshez képest lassabban növekedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a tavalyi negyedik negyedévben, derült ki az Eurostat második becsléséből.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 0,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,5 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest a december 31-én véget ért három hónapban, csakúgy mint a harmadik negyedévben. Az előző év azonos időszakához képest

  • az euróövezetben 1,7 százalékkal, 
  • az Európai Unióban pedig 1,8 százalékkal 

növekedett a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) a két hete kiadott első becsléshez képest a negyedéves és az éves összevetésű ütemet is 0,1 százalékponttal csökkentette az euróövezet és az unió esetében is. Ez egyben azt jelenti, hogy a negyedéves adat megegyezik a harmadik negyedévivel, éves összevetésben viszont 0,1 százalékponttal lassult a növekedés üteme mind az eurózónában, mind az unióban.

Az USA GDP-je is ennyivel nőtt

Az Eurostat közleményében összehasonlításképpen jelezte, hogy az Egyesült Államok gazdasága is 0,5 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben – a harmadik negyedévi 0,9 százalék után –, míg éves összevetésben 1,9 százalékos emelkedést mértek az előző negyedévi 1,7 százalékos bővülés után.

Az EU gazdasága gyorsabban nőtt, mint az euróövezetéForrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Bockwoldt

Az országokra lebontott statisztika még erősen hiányos, nyolc uniós tagállam esetében csak a harmadik negyedéves GDP-adat szerepel. A maradék húsz uniós tagállam közül a harmadik negyedévhez képest Lengyelország gazdasága bővült a legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal, majd Litvánia és Románia következik, egyaránt 1,3 százalékkal. Visszaesést mértek Finnországban (0,5 százalék) és Görögországban (0,4 százalék).

Az előző év utolsó negyedéhez képest Románia hazai összterméke nőtt a legerősebb, 4,8 százalékos ütemben, majd Bulgária (3,4 százalék) és Lengyelország (3,1 százalék) következik. Magyarország gazdasága negyedéves összehasonlításban 0,4, éves összevetésben pedig 1,5 százalékkal növekedett tavaly október-decemberben.

Az Eurostat március 7-én hozza nyilvánosságra a végleges adatokat tartalmazó harmadik becslést.