A középtávú bérmegállapodás szerinti 1,7 százalékos alapbéremelésnél nagyobb emelést követelt a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség dunaújvárosi demonstrációján megjelent 150 dolgozó. Mucsi Zoltán, a szövetség elnöke megszégyenítőnek nevezte az 1,7 százalékos béremelést.

A Dunaferr főberjárata előtt tüntettek a szakszervezetek demonstrációjánFotó: Origo

Megjegyezte, hogy követelésük fedezete a kormány által a munkáltató számára a szociális hozzájárulási járulék 5 százalékos csökkentéséből adódó mintegy egymilliárd forint, amiből a cégvezetés "egyetlen fillért" sem akar a munkavállalóknak adni, sőt érdemben tárgyalni sem akar.

A kormány a munkáltatók költségeinek csökkentésével nem a tőketulajdonosok zsebét akarja tovább tömni, hanem a béremelkedéseket kívánja elősegíteni" - fogalmazott. Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke pedig azt emelte ki, hogy nagyobb megbecsülés illetné a nehéz fizikai munkát végző dunaferres dolgozókat.

Mezei Zsolt, a kokszolómű szakszervezeti bizottságának elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy a dolgozók korábban többször lemondtak már bizonyos juttatásokról, hogy a vállalat a nehéz helyzetben pénzhez jusson, most elvárják, hogy amikor lehetőség van rá, több pénzt kapjanak.

Sevcsik Mónika, az ISD Dunaferr Zrt. HR-igazgatója úgy reagált: tavaly 3 százalékos béremelés volt, sőt visszavonták a létszámcsökkentést. Megjegyezte: idén 1,7 százalékos béremelést hajtanak végre "olyan béreken, amelyek az országos átlagnál 60 százalékkal magasabbak".