Naponta ezrek kérik a NAV-tól az adóbevallás-tervezetet

2017.02.15. 07:37

Naponta ezrével küldenek az adózók SMS-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amelyben azt kérik, hogy a hatóság postázza ki címükre adóbevallásuk elkészült tervezetét - írta szerdai számában a Magyar Idők.

Idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítheti el a legtöbb adózó bevallását.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a Magyar Időknek azt mondta, a hivatal március 15-ig nagyjából 3,8 millió magánszemély számára készíthet adóbevallási tervezetet. Azért hívják így, mert abban azok az adatok szerepelnek, amelyekről a NAV a munkáltatóktól vagy más helyről információt kapott, de lehet az adózónak olyan bevétele, amiről a NAV nem tudott.

Ha módosítani kell, azt május 22-ig kell megtenni. Amennyiben a tervezet megfelelő, a magánszemélynek nincs más dolga az adminisztrációval.


A tervezet megismerésének legegyszerűbb módja, ha a polgár az ügyfélkapu segítségével, néhány kattintás után megnyitja az iratot, s ha úgy látja, akár azonnal módosítja is a dokumentum tartalmát.

Emiatt sokan keresték fel a NAV ügyfélszolgálatait azért, hogy ügyfélkapus hozzáférést szerezzenek.

Ennek hiányában az érintettek kérhetik például, hogy a hivatal postán küldje meg számukra a dokumentumot, de a hagyományos levél és az űrlap kitöltése mellett SMS-t is lehet írni az adóhatóságnak.

A postázás iránti igényt március 15-ig jelezhetik az érintettek.