Az Origón szavazhat a jövő évi emlékérmekről

Magyarország - Andorra Vb-selejtező Csoportkör labdarúgás foci sport 2016.00.13.
Magyarország - Andorra Vb-selejtező Csoportkör labdarúgás foci sport 2016.00.13.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki forint emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A tavalyi évhez hasonlóan az MNB idén is kíváncsi az Origo olvasóinak véleményére, ugyanis a végleges emlékérme-program meghatározásánál az MNB az Origóhoz beérkezett javaslatokat is figyelembe veszi majd.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez, írja közleményében a jegybank. Az MNB célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak. A jegybank ezért

a 2018. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet,

amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó forint emlékérmék témáját illetően.

Az MNB a 2018-ban kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően határozzák meg az emlékérmék anyagát, névértékét és technikai paramétereit.

Semmelweis Ignáctól az oroszországi foci vb-ig

Jövőre ünnepeljük például Semmelweis Ignác „az anyák megmentője” születésének 200. évfordulóját, illetve olyan történeti évfordulókat is, hogy 170 éve tört ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, vagy 100 éve ért véget az I. világháború.

Emellett zenetörténeti évforduló is a konzultáció témája, mivel 2018-ben lesz a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója. Szintén emlékérmét kaphat a 2018-as labdarúgó világbajnokság is, amelynek jövőre Oroszország ad otthont.

Mi kerüljön rá a 2018-as emlékérmékre? Forrás: MNB

Vajon tényleg kihagyhatatlanok ezek az évfordulók? Ön talál fontosabbat? Számos sorozatot is folytatna az MNB, de Ön dönthet, hogy melyiket. A szavazógombok segítségével elmondhatja véleményét.

Mi kerüljön rá az emlékérmékre?

Jövőre az MNB két aranypénzt tervez kibocsátani, de három témát küldött tematikai konzultációra. Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” felfedezte a gyermekágyi láz okát, és visszaszorította a fertőzést.

Szavazzon!

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója méltó alkalom egy arany emlékpénz kibocsátására?

Az MNB 2 arany emlékérme-sorozatot is folytathat: a 2012-ben indult „Középkori magyar aranyforintok” sorozatot, vagy az idén Szent Margittal kezdődő „Árpád-házi szentek” sorozatot.

Szavazzon!

Folytatódjon-e a Középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozat?

Az MNB zenetörténeti, történelmi és tudományos évfordulókat is konzultációra bocsát: 6 tervezett ezüst érméről is kikéri az olvasó véleményét. A Szózat megzenésítésének 175. évfordulóján a jegybank ezüst emlékérme kibocsátását tervezi.

Szavazzon!

Legyen ezüst emlékérme a Szózat megzenésítéséről?

Görgei Artúr, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legsikeresebb hadvezérének 200. születési évfordulóját ünnepeljük jövőre, ami a szabadságharc 170. évfordulójával is összeköthető.

Szavazzon!

Görgei Artúrról jelenjen meg emlékérme?

Jövőre lesz 150 éve, hogy elfogadták az első népoktatási törvényt, mely többek között az általános tankötelezettséget vezette be. Az évforduló kapcsán az MNB ezüst emlékérme kibocsátását tervezi.

Szavazzon!

Szerepeljen az első népoktatási törvény ezüst emlékpénzen?

A tudományos évfordulók közül Hevesy György Nobel-díjának 75. évfordulóját javasolja az MNB emlékérme témának. A radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezőjével a magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat folytatódhat.

Szavazzon!

Folytatódjon a magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat?

Az immár 13 éve megkezdett magyar várak sorozat következő eleme lehetne az Egri vár.

Szavazzon!

Az Egri vár is kapjon emlékérmét?

2018. június 14. és július 15. között Oroszországban rendezik meg a labdarúgó világbajnokságot. A rangos sportesemény tiszteletére a jegybank ezüst emlékérme kibocsátását tervezi.

Az MNB emlékérmével készül az oroszországi foci vb-re Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Szavazzon!

A foci vb megjelenjen ezüst emlékpénzen?

Jövőre lesz 100 éve, hogy véget ért az I. világháború. Az áldozatok előtti tisztelgés, a háború lezárása és az első magyar köztársaság kikiáltásának évfordulójáról való megemlékezés jegyében különleges, ezüstpatinázott színesfém emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank.

Szavazzon!

Ünnepeljük meg az I. világháború végét emlékérme-kibocsátással?

Az MNB a Fiumei úti temetővel tervezi a nemzeti emlékhelyek sorozat folytatását. Az emlékérme a sorozat részeként bronzpatinázott színesfém kivitelben jelenne meg.

Szavazzon!

Folytatódjon a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat?

A jegybank nyilvános konzultációjára való felhívását ezen a linken érheti el.

Ha egyéb témajavaslata is lenne a 2018. évi emlékérme-kibocsátási programhoz, 2017. február 28-ig ossza meg azt az MNB Kommunikációs és pénzügyi ismeretterjesztési igazgatóságával a 1850 Budapest posta címen, vagy az [email protected] elektronikus címen.