Országos, térképes piackereső szolgáltatással segíti a leendő vásárlókat és a termelőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az interneten elérhető felület segítségével a piacokról, valamint konkrétan az egyes termelőkről, árusokról és termékeikről is lehet informálódni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megújult és kibővült internetes országos Piackereső szolgáltatással segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékeinek adatait is megtalálhatják az új felületen. A jelentős tartalommal bíró, és folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint kiegészült a hagyományos piacok keresésére lehetőséget biztosító felülettel.

A felület többféle keresési lehetőséget is kínál, így „Piac", „Termelő" vagy „Termék" szerint – a kívánt megyét vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva - közölte az intézmény.

A kép a nagymarosi termelői piacon készültFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szándéka, hogy minél többen válasszák a piacokat rendszeres bevásárlásuk helyéül, továbbá, hogy a termelők, élelmiszer-előállítók és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat erősödjön. A piac évezredek óta egyfajta közösségi térként is funkcionál, számos egyéb társadalmi tevékenységnek is helyet adva. Továbbá egyebek közt lehetőség van kérdezni az árustól, személyes kontaktust kialakítani, esetenként a termékeket is megkóstolni, illetve a piacon vásárlás a tudatos táplálkozás terén is előrelépést jelent.

Káptalantói piac, a sajtokat a közeli falvak termelői állítják előForrás: Lantos Gábor

A kamara munkatársai a Piackeresőt folyamatosan frissítik, biztosítva a naprakész információk elérését. Mindehhez készséggel fogadják további termelők, élelmiszer-előállítók és agrárgazdasági tevékenység keretében piacon értékesítők jelentkezését, akik számára a NAK Piackeresőben díjmentesen biztosított a megjelenési lehetőség. Aki élni kíván a lehetőséggel, a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.