A magas hozzáadott értékű munka a magyar gazdaság jövője

John G. Rice a General Electric alelnöke
John G. Rice a General Electric alelnöke
Vágólapra másolva!
A kifinomult, amerikai csúcstechnológia, a Magyarországon végzett munka magas hozzáadott értéke, valamint a magyar exporthitelezők biztosította finanszírozás hármasa teszi lehetővé, hogy kiemelkedően versenyképes termékeket állítsunk elő Magyarországon – nyilatkozta az Origónak John G. Rice, a General Elecric alelnöke, akit arról kérdeztünk, hogyan válik hagyományos iparvállalatból digitális vállalattá a világ tíz legnagyobb cégének egyike. A GE Magyarországon a legnagyobb amerikai befektetőnek és munkáltatónak számít.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökválasztás óta új korszak nyílt a globális kereskedelmi és befektetési politikában. Mit vár a GE ezektől a változásoktól?

A GE 185 országban van jelen, képesek vagyunk alkalmazkodni. Ha egy bilaterális kereskedelmi egyezményeken alapuló világ alakul ki, akkor arra készülünk fel.

Úgy látjuk, hogy az USA-t is magában foglaló regionális és átfogó kereskedelmi megállapodások helyett jelenleg a kétoldalú megállapodások kerülnek előtérbe.

A GE globális vállalatként számottevő ipari és technológiai háttérrel rendelkezik szerte a világban, így ebben a környezetben is megtalálni a számunkra kedvező lehetőségeket.

John G. Rice, a General Electric alelnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

A kereskedelmi megállapodások várható változása mellett globális rivalizálás látható a társasági adók kérdésében. Mit jelent ez az adóverseny az olyan nagyvállalatok számára, mint a GE?

A mi szándékunk, hogy abban az országban adózzunk, ahol a jövedelem keletkezett, ugyanakkor

igyekszünk előnyt kovácsolni a kutatási és fejlesztési támogatásokból és a befektetők számára nyújtott egyéb ösztönző intézkedésekből.

Ilyen ösztönzőket alkalmaz az USA, az Egyesült Királyság és Magyarország is, nekünk pedig élnünk kell velük. Így az állam közvetve támogatja a kutatás-fejlesztést, ezzel kívánja ösztönözni az új befektetéseket. Ha ez kisebb tényleges adóterhet jelent, logikus, hogy kedvez az új beruházásoknak. Általánosságban üdvözöljük azt is, ha egyszerűsödnek az adózási szabályok, ezenkívül

az átláthatóságot, a döntési mozgásteret, valamint az egyenlő esélyeket tartjuk fontos szempontnak,

amely alapján befektetőként választhatunk, melyik ország a legalkalmasabb az új beruházásaink számára.

Mi a véleménye a vállalatokat érintő szabályozások és a bürokrácia drasztikus csökkentéséről, amelyeket Trump elnök hirdetett meg?

Általánosságban támogatjuk a deregulációt, mert az üzleti tevékenységek minden országban jelentős járulékos, bürokratikus költségekkel járnak. A dereguláció annak érdekében fontos, hogy a vállalatok könnyebben el tudják dönteni, hol kívánnak befektetni, hol könnyítik meg a külkereskedelmi árucserét. Kiváló példa erre az a munka, amit itt, Magyarországon végzünk.

Az USA-ból hozunk be sugárhajtóműveket, amelyekből veresegyházi üzemünkben a legmodernebb, versenyképes, kis teljesítményű, mobil erőműveket gyártunk,

majd a magyar exporthitelt folyósító intézmények pénzügyi támogatásával világszerte végezzük az értékesítést.

Ennek a három tényezőnek a kombinációja – vagyis

a kifinomult, amerikai csúcstechnológia, a Magyarországon végzett munka magas hozzáadott értéke, valamint a magyar exporthitelezők biztosította finanszírozás – lehetővé teszi számunkra, hogy kiemelkedően versenyképes kis teljesítményű mobil erőműveket állítsunk elő,

amelyekből tavaly csak Indonéziában 25 egységet értékesítettünk. Ez talán a legjobb példa arra, miként működik a globális kereskedelem, miként teremtünk általa munkahelyeket az USA-ban és Magyarországon, és miként segítjük ezzel villamos energiához jutni emberek millióit például a Távol-Keleten.

A GE Power gyára Veresegyházán Forrás: Pelsoczy Csaba

Hogyan érinti a digitalizáció fejlődése a GE-t: az üzletmenetüket, a K+F tevékenységüket, befektetéseiket, valamint a vállalat alkalmazottainak létszámát?

A GE jelenleg hagyományos iparvállalatból digitális iparvállalattá alakul át. Vállalatunk az idén 125 éves. Kezdetben berendezéseket, fényforrásokat, gőzturbinákat, később gázturbinákat, repülőgép-sugárhajtóműveket, egészségügyi és egyéb berendezéseket gyártottunk. A 90-es évek elejéig elsősorban gépek és berendezések gyártására összpontosítottunk.

Az elmúlt 25 évben azonban tekintélyes méretű szolgáltatási üzletágakat építettünk ki, felismerve, hogy a gázturbinák vagy sugárhajtóművek értékesítéséhez kapcsolódóan ez rendkívül magas hozzáadott értékkel bír. Ez a támogatás berendezéseink életciklusköltségeinek csökkentésében és menedzselésében nyújt óriási segítséget vevőinknek. Gondoljunk csak arra, hogy hajtóműveink akár 30 éven át is üzemelnek egy légitársaság gépeinek szárnyain. Felismertük tehát, hogy segíthetünk az üzemeltetési hatékonyság növelésében, ami előnyös az ügyfélnek, végső soron pedig előnyös nekünk, gyártónak is.

Az elmúlt 5-10 évben világossá vált, hogy a digitalizáció lehet üzleti tevékenységünk harmadik pillére a gépgyártás és a szervizszolgáltatások mellett. Jelenleg pedig már mintegy 30 000 szoftvermérnök dolgozik a GE-ben.

Önállóan kívánunk a világ egyik vezető szoftvercégévé válni, hiszen más vállalatokkal szemben a mi előnyünk az, hogy 60 éve gyártunk sugárhajtóműveket.

Napjainkban például 30 000 sugárhajtóművet monitorozunk repülés, felszállás és landolás közben, vagyis nagy adatmennyiséggel rendelkezünk az üzemeltetéssel kapcsolatban.

Mivel ezeket a berendezéseket mi tervezzük, gyártjuk, és a karbantartást is végezzük, sokkal felkészültebbek vagyunk a fent említett adatok elemzésében.

Mi a véleménye a magyar üzleti környezetről és a magyar gazdaság versenyképességéről?

Kedveljük a magyarországi üzleti környezetet. Több mint 10 000 embert foglalkoztatunk, és az egyik legnagyobb exportőrnek számítunk Magyarországon.

Mindig hangsúlyozom a jó humántőke fontosságát, amely nélkül elképzelhetetlen a növekedés. Magyarországon kiváló szakembereket tudunk alkalmazni,

és nagyon elégedettek vagyunk azzal, amit Magyarországon a GE elért. A kormány támogatja erőfeszítéseinket, és a mi szempontunkból nézve átláthatóan jár el.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j4) és Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletág általános igazgatója (b3) a GE Hungary Kft. és a kormány közötti stratégiai megállapodás aláírása után a Parlamentben 2012. december 10-én Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem kapunk és nem is kérünk különleges elbánást, csak tudni akarjuk, hogy mik a ránk vonatkozó működési szabályok. Ebből a szempontból a magyar üzleti és szabályozói környezet tiszta és átlátható számunkra, a többi pedig a mi feladatunk. Magyarország tehát vonzó hely a GE-nek, és semmi okunk nincs azt feltételezni, hogy ez ne így lenne a jövőben is.

Tervez-e a GE bármilyen kapacitásbővítést Magyarországon? A magas hozzáadott értékkel előállító munkahelyek arányát szeretnék-e növelni?

Magyarországon 13 városban, 12 gyárral, 5 kutatás-fejlesztési, valamint 3 üzleti központtal rendelkezünk, ipari és technológiai hátterünk tehát számottevő. Számos más országban és

Magyarországon is azt látjuk, hogy a magas hozzáadott értéket előállító tevékenységek bővülnek.

Vegyük például a Digitális Fejlesztési Központ esetét, amelyet tavaly ősszel nyitottuk meg Budapesten. A központ révén eddig már 1000 IT- és szoftverfejlesztői pozíció jött létre cégen belül, valamint magyarországi partnereinknél, és ez a szám idén év végéig további 400 munkahellyel bővül.
A digitalizációval a hagyományos termékek iránti kereslet csökken, ezért

meglátásom szerint néhány év múlva a GE csak olyan berendezéseket és termékeket gyárt majd, amelyek teljes mértékben digitalizálhatóak.

Magyarországon hosszú távra tervezzük beruházásainkat, mivel az ország nemcsak a növekedés exportmotorjává vált, de egyre inkább a K+F és digitális tevékenységeink kulcsfontosságú európai helyszínévé is. A Digitális Fejlesztési Központ mellett itt működik a 2014-ben megnyitott Globális Üzleti Szolgáltató Központunk is, amely több mint 1900 magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet jelent. A veresegyházi részlegünk ezenfelül tavaly 300 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet hozott létre. Mindez világosan bizonyítja, hogy

Tavaly bejelentették szándékukat, hogy részt kívánnak venni Paks II. fejlesztésében. Hogyan látja, milyen esélyeik vannak a részvételre, tekintettel arra, hogy a Roszatom egy finnországi reaktor esetében már együttműködött a GE-vel?

A GE Power világelső az energiatermelő gépek és berendezések gyártása terén.

A Roszatom Overseaszel a közelmúltban Finnországban kötött megállapodásunk nagyon jó alapot teremt a Paks II. beruházásban való potenciális részvételünkhöz. Mivel a Roszatom ugyanazt a reaktortípust telepíti a finnországi Hanhikivi I. és a Paks II. atomerőművekben,

ezért jelentős technológiai előnyre tudunk szert tenni abban, hogy a turbinatechnológiánkat hogyan illesszük az orosz reaktorokhoz.