Az eredmény lesz a hívogató a befektetéseknél

Donald Trump gazdaságpolitika kínai acélüzem China Chinese steel maker manufacturer manufacturing SQUARE FORMAT --FILE--A Chinese worker surveys the production of steel at a steel plant of Dongbei Special Steel Group Co., Ltd. in Dalian city, northeast Ch
--FILE--A Chinese worker surveys the production of steel at a steel plant of Dongbei Special Steel Group Co., Ltd. in Dalian city, northeast China's Liaoning province, 9 March 2016. As China's economy has slowed, the country's manufacturers, in varied areas like solar panels, tires, aluminum and shoes, have been in a desperate hunt to maintain sales and avoid layoffs. Looking beyond their borders, many are offering rock-bottom prices to win orders. The heavy discounting has fed a backlash. Politicians like the American presidential candidates Donald J. Trump and Bernie Sanders are railing against free trade, saying the rules hurt domestic workers. Countries are crying foul, claiming that Chinese exporters are dumping goods. And the dynamics are getting more complicated, as a crucial provision of global trade rules expires in December. When China joined the World Trade Organization in 2001, the country was labeled a nonmarket economy, at the insistence of the United States and Europe. The technical designation makes it easier to prove that China is dumping goods in foreign markets, allowing countries to slap tariffs on those products. In March, the United States imposed a prohibitive 266 percent tariff on certain Chinese steel makers for selling below cost.
Vágólapra másolva!
A tavalyi évet a feltörekvő piacon a politikai események lekövetése, az árupiac magához térése és a hozamvadászat jellemezte. Az idén a Fidelity szerint a növekedési kényszert felülírhatja az eredményszemlélet, kerülni kell az állami fölényű és a nagy adósságot görgető vállalatokat.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év komoly kihívás elé állította a befektetőket, komoly rallyk jellemezték a brazil és az indiai piacot egyaránt. A politikai események okozta árfolyammozgások rövid távon adnak ugyan lehetőséget arra, hogy a befektetők beszálljanak és meglovagolják az árfolyam hullámzását, ám a hangulatváltozás jelentősen befolyásolhatja az egyes befektetések értékeltségét.

Kínára mindenképp figyelni kell a Fidelity szerint, a infrastrukturális kiadások még további 18 hónapon át meghatározók lesznek. Az árupiacot figyelve az elemzők szerint a vasérc árfolyama jelenleg túl magas: a brazil Vale továbbra is magasan tartja a vas árfolyamát, annak ellenére, hogy a kínai acéliparban kapacitáscsökkentés látható. Érdemes továbbra is az alacsony költséghányaddal dolgozó és stabil mérleggel rendelkező termelőkre összpontosítani.

Óvatosan kell bánni a látszólag alacsony árú részvényekkel: a kínai bankok a könyv szerinti értékük 80 százalékán forognak. A Fidelity becslése szerint a kínai bankok hitelállományának 10-12 százaléka rossz minőségű, ami potenciálisan lenullázza a részvényben rejlő összes értéket. Bár ennek egyelőre nincs jele, középtávon nagyon is valós e bankok jelentős mértékű rekapitalizációjának kockázata.

Bár az orosz meglehetősen korrupt gazdaság, vannak lehetőségei:

ugyan a kőolaj ára valószínűleg emelkedni fog 60-65 USD/hordó szintig, ezt az olajrészvények már bőségesen beárazták.

Forrás: Imaginechina/Liu debin - Imaginechina/Liu Debin

A Fidelity ezért nem is kergeti ezeket a papírokat. A Sberbankot viszont felvették a portfólióba az elmúlt évben, mert árfolyama tartósan a könyv szerinti érték 1,1-szerese, sajáttőke-arányos megtérülése pedig 20 százalék volt. Ehhez képest egy brazil bank sajáttőke-arányos megtérülése 16-19 százalék, és a könyv szerinti érték 1,7-szeresét kell kifizetni a részvényéért.

Elemzők szerint a Sberbank vonzereje abban áll, hogy olyan meghatározó szereplője az orosz gazdaságnak, amilyen szerepről a többi feltörekvő országban működő legtöbb bank nem is álmodhat.

A piaci dominanciának köszönhetően hatalmas részesedése van a profit poolokból és a betétekből is. A nyersanyagszektorban is vannak izgalmas vállalatok, az NLMK a világ legalacsonyabb költséghányaddal dolgozó acélgyártója, drasztikus költségcsökkentő programokat hajtott végre, amelynek eredményeként sokkal nagyobb a fenntartható profit poolja. Ahelyett, hogy még több pénzt ölnének a bővülésbe, a cég nagyon biztos osztalékhozamot biztosít.

A piaci figyelem 2017-ben fokozatosan ismét az eredmények felé fordul, a portfólióban szereplő egyes papírok előtt is megnyílik az erőteljes értéknövekedés lehetősége.