Idén is jelentősen emelkedhetnek a bérek

Varga Mihály SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszter SZELLEMI TEVÉKENYSÉG nyilatkozik MOZOG gesztikulál SZIMBÓLUM zászló
Budapest, 2016. november 2. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a gazdasági kabinet döntéseiről és a tárca által az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatokról a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Idén is jelentősen, 10 százalék körül emelkedhetnek a reálbérek - mondta kérdésre válaszolva Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A miniszter arra reagált, hogy a KSH adatai szerint kimagasló mértékben, 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban 2016-ban.

Varga Mihály rámutatott: a jelentős béremelkedés idén elsősorban amiatt várható, mert ez év elejétől életbe lépett a munkaadók és munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel kötött hatéves bérmegállapodás, így a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, és a munkáltatókat terhelő adók érdemben csökkentek, így például a társasági adó 9 százalékra.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a pénzromlás idei első havi üteme ugyan meglepetést okozott, de a kormány továbbra is azzal számol, hogy idén az infláció éves szinten 1,6 százalék lesz.

Varga Mihály Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az NGM közleménye rámutat: nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva7,4 százalékkal, anélkül 7,7 százalékkal növekedtek 2016-ban a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés mindhárom szektorban kiemelkedő mértékű, így a vállalkozási szférában 6,6 százalékos, a költségvetési szférában 10,8 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 6,9 százalékos volt tavaly. A versenyszféra és a közszféra folyamatos béremeléseinek, a Munkahelyvédelmi Akciónak és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően 4 éve nőnek a reálbérek Magyarországon.