Már csak a németeknél népszerű az euró

2 euró aprópénz érme euró HASZNÁLATI TÁRGY kéz pénz pénzverde TÁRGY tenyér TESTRÉSZ Stuttgart, 2013. július 31.
Az első, Lettország számára készített 2 eurós érmék egy stuttgarti pénzverdében 2013. július 31-én. Az európai pénzügyminiszterek 2013. július
Stuttgart, 2013. július 31. Az első, Lettország számára készített 2 eurós érmék egy stuttgarti pénzverdében 2013. július 31-én. Az európai pénzügyminiszterek 2013. július elején szavazták meg Lettország csatlakozását a közös valutaövezethez, ezzel ők lettek az euróövezet 18. tagállama. A balti államban 2014. január 1-jétől váltja fel az euró a jelenlegi nemzeti fizetőeszközt, a latot. (MTI/EPA/Daniel Bockwoldt)
Vágólapra másolva!
Amennyire nem akarták feladni a német márkát, annyira örülnek most a németek az eurónak, miközben az euróövezet két másik nagy gazdaságában, Franciaországban és Olaszországban a közös valuta támogatóinak száma drasztikusan csökkent, holott a bevezetéskor még nagy volt az optimizmus.
Vágólapra másolva!

A németek körében az euró támogatottsága több mint ötször nagyobb mint a franciáknál, míg az olaszoknál teljesen egyértelmű az elutasítottság, derül ki az Eurobarometer felméréséből, amelyet a Bloomberg hírügynökség közölt.

Arra a kérdésre, hogy az euró jó vagy rossz a gazdaság számára, a válaszok összesítése alapján Németországban 38 százalék jött ki, miközben a franciáknál mindössze hat százalék, az olaszoknál pedig hét százalékos mínusz.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Bockwoldt

A felmérés a 2002-es népszerűségi adatokat is közölte: eszerint a németeknél óriási elutasítottsága volt az eurónak, a lakosság nagy része ugyanis nem akarta feladni a német márkát.

Ezzel ellentétben a franciák és az olaszok nagyon bíztak abban, hogy a közös valuta felélénkíti a gazdaságukat, a lakosság nagy része az euró bevezetése mellett volt.

Ma már Franciaország lakosságának 47 százaléka vélekedik úgy, hogy a közös fizetőeszköz kifejezetten rosszat tesz az ország gazdaságának.

Az euró bevezetése a legversenyképesebb gazdaságnak, vagyis Németországnak kedvezett, míg az olasz és a francia gazdaság látványosan lelassult.