Vágólapra másolva!
Negyedik éve dinamikusan bővül a hazai személyikölcsön-piac. A tavalyi robbanásszerű növekedésnek köszönhetően a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. Az átlagos kölcsönösszeg is nőtt és a jelenlegi reálbér-emelkedés miatt vélhetően tovább is fog nőni.
Vágólapra másolva!

A személyi kölcsönök piacára komoly hatással volt a pénzügyi válság, a termék megszenvedte a gazdasági visszaesést – áll az OTP közleményében.

A legnehezebb évben, 2012-ben a piac korábbi méretének mintegy harmadára, kb. nyolcvanmilliárd forintra zsugorodott.

Ez a szint bőven az egészséges szint alatt volt. Ez a könnyen igényelhető, gyors segítséget biztosító hitellehetőség nem járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez, a lakossági fogyasztás dinamizálásához.

Tavaly azonban robbanásszerű növekedés volt, a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. A volumennel ellentétes utat jártak be a kamatok, ez az oka, hogy ma a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet személyi kölcsönszerződést kötni: az öt évvel ezelőtti 26 százalék körüli kamatok mintegy tíz százalékponttal mérséklődtek. Rajmonné, Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója szerint várhatóan a kihelyezett személyi kölcsönök volumene idén újra eléri a válság előtti szintet.

Egyre többen Forrás: Origo

Ha a szakértői várakozások beigazolódnak, a tavalyelőtti 130 milliárdos piac idén év végére akár a duplájára is bővülhet. Ezt a folyamatot támogatja, hogy az átlagos kölcsönösszeg is növekszik. Rajmonné, Veres Ibolya hozzáfűzte: „a személyi kölcsön több szempontból is az egyik leggyorsabban elérhető hiteltermék a piacon. Ennek oka, hogy az emberek többnyire váratlan helyzetben fordulnak a bankjukhoz, pár nap mérlegelést követően. A hitelintézetek pedig ennek megfelelően igyekeznek gyorsítani a folyamaton."