Juncker: London borsos árat fog fizetni

JUNCKER, Jean-Claude
Maastricht, 2016. december 9. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél a maastrichti szerződés kidolgozásának 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a hollandiai Maastrichtban 2016. december 9-én. Az Európai Unió legfontosabb alapdokumentumai közé tartozó megállapodást 1992. február 7-én írták alá. (MTI/EPA/Marcel van Hoorn)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióból történő kilépés Nagy-Britannia számára nem jelent majd alacsonyabb költségeket, éppen ellenkezőleg, London borsos árat fog fizetni ezért – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a belga parlament ülésén Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Juncker szerint nehezek lesznek, és éveket vesznek majd igénybe a kilépési tárgyalások, amelyek során az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának jövőbeli kapcsolatukat illetően közös nevezőre kell jutniuk. "A brexit olyan válságot jelent, amely mindannyiunkat érint" – fogalmazott Junckers.

Véleménye szerint a kilépésnek a legkevesebb ellenségeskedés mellett kell megtörténnie, nem megfeledkezve arról, hogy a kontinens sokat köszönhet Nagy-Britanniának. Ugyanakkor nem szabad oktalannak sem lenni:

akik a belső piac előnyeit élvezni szeretnék, tiszteletben kell tartaniuk az unió alapértékeit, köztük a szabad munkavállalás biztosítását is

– tette hozzá.

Uniós források szerint Nagy-Britannia érvényben lévő kötelezettségvállalásai miatt Londonnak mintegy 60 millió eurót (1 euró mintegy 310 forint) kellene fizetnie az Európai Unió költségvetésébe.
A brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Ellenségeskedést nem akar Forrás: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

Theresa May brit miniszterelnök októberben arról tájékoztatta a tagállamok vezetőit, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusában bejelenti az Európai Unió lisszaboni szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását.