Felminősítette Magyarország államadósi besorolását a Japan Credit Rating Agency japán hitelminősítő.

A devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát

"BBB" osztályzatról "BBB pluszra" javította a JCRA. A besorolás kilátása stabil.

A forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát "BBB pluszról" "A mínuszra" emelte meg a hitelminősítő, az új besorolás kilátása stabil.

A JCRA tavaly februárban változtatott a magyar államadósság besorolásán: akkor csak a kilátást javította, stabilról pozitívra. A japán hitelminősítő ugyancsak javította és Magyarország hitelminősítésével azonos szintre emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) besorolását.

A JCRA szerint Magyarország felminősítése azt tükrözi, hogy a kormány gazdaságpolitikája hatékonynak bizonyult, jelentősen javította az államháztartás és a pénzügyi rendszer helyzetét, amivel csökkentette a külső adósságot és megerősítette a gazdasági alapokat. A JCRA arra számít, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik. A JCRA besorolásában a BBB kategória minden osztályzata befektetésre ajánlott szintet jelent.

Varga Mihály: pozitív kép MagyarországrólForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket, továbbá elemzéseket a pénzpiacokról és vállalatokról. A JCRA az Egyesült Államokban, az EU-ban és számos ázsiai országban hivatalosan is bejegyzett és elismert hitelminősítő.

A JCRA az egyik legjelentősebb hitelminősítő a Moody's, a Fitch Ratings és a Standard and Poor's mellett. A JCRA rendre jobb besorolást ad a magyar államnak, mint a Moody's, a Fitch vagy az S&P.
A nagy hitelminősítőknél pénteken kezdődik Magyarország államadós-besorolásainak idei felülvizsgálati sorozata.

A Standard & Poor's kezdi a magyar szuverén besorolások vizsgálatát. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját február 24-re tűzte ki, ezután augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Moody's Investors Service az általa bevett gyakorlat alapján három időpontot jelölt ki: 2017-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án - a Standard & Poor's után egy héttel -, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

A JCRA döntésével pozitív képet adott Magyarországról – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A hitelminősítő jelentésében kedvezően értékelte a tavalyi jó gazdasági teljesítményt, a kormány fegyelmezett költségvetési politikáját, a folyamatosan csökkenő államháztartási hiányt, valamint a kormánynak a szociális partnerekkel aláírt hat éves adócsökkentési és béremelési megállapodását is - mondta a miniszter.