Ha meg lenne elégedve a jelenlegi bankjával, akkor elegendő megnéznie a számlakivonatát: szinte biztosan meg fog lepődni, hogy mennyi költséget terhelnek Önre. Amennyiben egy átlagos számlával rendelkezik, akár a számlaköltségének 75 százalékát is megspórolhatja, amennyiben a legolcsóbb számlák közül választ. Így több mint 1500 forinttal több maradhat a zsebében havonta.

Bankszámlaválasztás 

A Bankmonitor.hu sokéves tapasztalata szerint a legjobb bankszámla kiválasztása nem kis feladat. Össze kell gyűjteni a szóba jöhető számlák kondíciós listáját, megfigyelni a saját bankhasználati szokásainkat, és azután órákon át számolni. A Bankmonitor ezt egyszerűsítette le saját bankszámla-kalkulátorával. A kalkulátor használatához elegendő a saját bankhasználati szokásainkat ismernünk, és máris kiszámolhatjuk az aktuális kondíciók alapján melyik a legolcsóbb számla.  

Érdemes odafigyelni, hogy miként csökkentsük bankköltségeinketForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Különböző szokások, más-más számla

Fontos tudni, hogy nincs olyan, hogy legolcsóbb bankszámla. Ahányféle szokás, annyiféle számla lehet a legkedvezőbb. A Bankmonitor.hu az átlagos jövedelem, illetve a magas jövedelem mellett elérhető legjobb számlák mellett a diákokat megcélzó számlákat és a nyugdíjasok igényeinek megfelelő számlákat vette nagyító alá. A különbség pedig óriási lehet a számlacsomagok között: havonta több mint 1700 forintot is kidobhatunk az ablakon, ha nem megfelelően választunk bankszámlát. 

A Bankmonitor a három legkedvezőbb díjú bankszámla havi költségét átlagolta, és ahhoz hasonlította az általuk követett bankszámlák átlagos bankszámlaköltségét. Egy-egy alkalommal több mint ötven számlát is összehasonlítottak. A legolcsóbb és a legdrágább számla között akár 4000 forintot is meghaladó eltérés fedezhető fel. 

Fontos megemlíteni, hogy a legjobb számlacsomagok nem minden esetben ugyanazok. Például átlagos jövedelmet és számlahasználati szokásokat feltételezve az Erste Bank Privilégium "L" bankszámla a legkedvezőbb. Ám a diákoknak például a CIB Bank ECO bankszámlája bizonyult a legolcsóbbnak. Ezért fontos ismerni a bankhasználati szokásainkat, hiszen ha már picit is változtatunk a Bankmonitor kalkulátora által leképzett átlagos számlahasználati szokáson, máris más-más számla lehet a legkedvezőbb. 

Amire ügyelni kell 

  • Fontos, hogy az adott kondíció mennyi ideig érvényes. Általában a diákszámláknál szokásos kikötni, hogy bizonyos életkor elérésekor (vagy az iskola elvégzése után) automatikusan egy másik számlába sorolnak át. 
  • Amilyen feltételeket vállalunk a számlacsomaggal, azt igyekezzünk betartani! Több ezer forintot jelenthet havonta, ha nem tudunk teljesíteni egy-egy feltételt. 
  • SMS-sel csak óvatosan! Bár sokan elengedhetetlen biztonsági elemnek ítélik meg az SMS-szolgáltatást, a gyakori értesítők jelentősen meg tudják drágítani a számlák összköltségét.
  • Amit lehet, elektronikusan intézzünk! Szinte kivétel nélkül mindenütt olcsóbb a netes utalás, mint a bankfióki, de egyes helyeken még ügyintézési díjat is felszámíthatnak, ha bankfiókba megyünk, vagy papír alapú kivonatot kérünk az elektronikus helyett. 
  • Automatizáljunk! A csoportos beszedés, illetve az állandó utalás jellemzően olcsóbb, mint az eseti. 
  • A dombornyomott kártya drága mulatság, miközben a hétköznapi használat mellett már nem igazán látni a különbséget a nem dombornyomottakhoz képest: egy-két helytől eltekintve mindkettővel tudunk fizetni az interneten is. 
  • A készpénzfelvételnél vigyázzunk a költségekre! Amennyiben nem férünk bele az ingyenes készpénzfelvételi limitbe, általában a bankunk saját automatái olcsóbban biztosítanak készpénzt számunkra. De inkább vásárlásra használjuk a kártyát, mint pénzfelvételre.
  • Ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatást, amire nincs szükségünk! A legtipikusabb szolgáltatások, amiket érdemes lehet átgondolnunk: devizaszámla néhány eurónak, utasbiztosítás a kártyánkhoz, ha nem utazunk külföldre, értékpapírszámla néhány tízezer forintnak. 

Csupán néhány példa, amivel a bankváltás mellett még tovább lehet csökkenteni a számlaköltségeinket!