A szép konyha húsz százalékkal dobja meg a lakás árát

2017.02.24. 08:36

Egy szépen felújított lakás vagy ház kelendő áru az ingatlanpiacon. De gondolta volna, hogy egy különlegesen szép konyha nemcsak önnek öröm, hanem tovább növelheti az ingatlanja értékét?

Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint megéri a befektetés, mert egy korszerűen berendezett trendi konyha akár 10-20 százalék pluszt is jelenthet az eladási árban. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a tökéletes megoldás érdekében azonban érdemes szakértőkhöz fordulni.

Az Ingatlan.com több mint 500 ezer lakáshirdetésen alapuló elemzéséből kiderült, hogy 2016 januárjához képest 8 százalékkal nőtt az érdeklődés az eladó használt vagy új lakások iránt az idei év első hónapjában. Ennek ellenére jóval kiegyensúlyozottabb éve lehet 2017 a magyar lakáspiacnak, részben a kínálatbővülés, részben az új lakások számának növekedése miatt. Idén januárban harminc-negyven százalékkal több ingatlanból tudtak válogatni a vásárlók, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Egy modern konyha nagyot dob a lakás értékén123RF

Nem eszik olyan forrón!

A lakáspiac tehát tovább virágzik, ám az ingatlanok közel sem kelnek el olyan gyorsasággal, mint korábban. Ha az ember maga szeretné értékesíteni a lakását vagy házát, akkor előbbi esetében átlagosan három, míg utóbbi esetében hat hónap szükséges ahhoz, hogy az adott ingatlan gazdára találjon – magyarázza Balogh.

A vásárlók számára

az ár után az elhelyezkedés a második legfontosabb szempont a választásnál, és közvetlenül ez után jön a sorban az ingatlan állapota. A szakember tapasztalatai szerint, kétféle lakás talál nagyon gyorsan gazdára mostanában: a leharcolt (olcsóbb), felújításra váró ingatlan és a jó állapotú, komfortos, szép lakás.

„Vannak, akik saját ízlésükhöz igazítva szeretnék rendbe hozni az új otthonukat, de bőven akadnak olyan vevők is, akik tartanak a nagyobb volumenű felújítástól. Ide tartoznak azok a befektetők, akik bérbeadási céllal vásárolnak ingatlant."

Forintban mérhető, ha szép a konyha

Utóbbi csoport – igényeiből fakadóan – hajlandó magasabb árat fizetni, ha cserébe megkímélheti magát a macerás falbontástól és csempézéstől. Észrevehető ugyanakkor, hogy még az újszerű vagy felújított lakásokhoz képest is

többet lehet elkérni egy olyan ingatlanért, ahol a konyha különösen látványos.

„A felújított és újszerű lakások átlagos négyzetméterára alapján képzett kínálati árat vetettem össze a kiemelkedően korszerű és modern konyhával rendelkező lakásokéval, figyelembe véve az alapterületet és a lokációt.

A modern konyha megnöveli az ingatlan értékét123RF

Az értéknövekedés ingatlantól függően 8–27 százalékos a szép konyhások javára. Azt azért meg kell jegyezni, hogy viszonylag ritka az olyan lakás, ahol kizárólag a konyhára fektettek hangsúlyt, így az értéknövekedést más tényezők is befolyásolhatják."

Balogh hozzátette: a lakásfelújításon belül egyértelműen a konyha és a fürdő jelenti a két legnagyobb összegű beruházást, de ha a végeredményt tartjuk szem előtt, megéri pénzt invesztálni ezekbe a helyiségekbe, hiszen a fentiekből jól látszik, hogy a minőségi munka megdobja az ingatlan árát.

Elgondolkodtató érv továbbá, hogy a jelenlegi magyar lakáspiacon nagyon kevés az igazán jó elosztású, megfelelő méretű terekkel rendelkező ingatlan, miközben a vásárlók alapvetően ilyen, 21. századi életvitelhez passzoló otthonokat keresnek. Ezért, ha végre találnak ilyet, akkor szinte azonnal le is csapnak rá.