A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója szerint 300 kis- és középvállalkozás léphetne a tőzsdére.

Magyarországon mintegy 300 olyan kis- és középvállalkozás van, amelyik tőzsdére léphetne - mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BUX) vezérigazgatója. Kiemelte, sikeres és mozgalmas év volt 2016: elkezdődött az ötéves, 2020-ig tartó tőkepiac-fejlesztési stratégia, miközben a BUX rekordmagasságokban szárnyalt.

Végh Richárd elmondta: két elsődleges részvénykibocsátás történt a piacon, az Alteo és a Duna House is tavaly novemberben lépett be a BÉT-re az új részvényekkel, emellett 4 új kötvénykibocsátó jelent meg a parketten.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója (balra) és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnökeForrás: MTI/Kovács Tamás

Végh Richárd felidézte, 2016 volt az első év, amelyben a BÉT tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank volt. Tavaly ötéves piacfejlesztési stratégiát alakítottak ki, amely tükrözi a tulajdonosi elvárásokat, egyebek mellett azt, hogy a tőzsde járuljon hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, a kis és középvállalkozások (kkv-k) fejlődéséhez.

A vezérigazgató kiemelte: 2020-ig sok új piaci szereplő jöhet részvény- illetve kötvénykibocsátóként a BÉT-re. Azt szeretné elérni, hogy 2020-ra egy jól működő tőzsde legyen Magyarországon, amely valós finanszírozási alternatívát kínál a hazai vállalatoknak - fűzte hozzá. Elhangzott: idén elindulhat a BÉT új kkv piaca, ahol megjelenhet az év során felálló Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is.