Megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar gazdaságban az idén 3 százalék körüli, a 2018–2020-as időszakban átlagosan valamivel 2,5 százalék alatti éves növekedési ütemet vár.

A Standard & Poor's szerint a magyar államadós-osztályzatokat alátámasztó tényezők közé tartozik a jelentős külső fizetési többlet és az immár hosszabb ideje jellemző, visszafogott költségvetési politika. Az S&P a minősítés korlátozó tényezői közé sorolta a mérsékelt hosszú távú növekedési kilátásokat és a még mindig magas közadósságrátát.

Magyarország tavaly mindhárom globális hitelminősítőnél visszanyerte a befektetési ajánlású adósosztályzatot.

A Fitch Ratings két dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Moody's Investors Service az általa bevett gyakorlat alapján három időpontot jelölt ki: 2017-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án – vagyis jövő pénteken –, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás szerint – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzatmódosítási lépéseket jelentsenek be.

A Standard & Poor's szeptemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolástForrás: AFP/Eric Piermont

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a három cég mindig pénteki napokra tűzi ki a felülvizsgálatok időpontját, és ha hoznak érdemi döntést, azt rendszerint a kijelölt pénteki napon jelentik be Londonban. A Moody's és Fitch rendszerint megvárja a New York-i tőzsdezárást, és európai idő szerint éjszaka teszi közzé felülvizsgálati eredményeit. A Standard & Poor's általában ennél hamarabb, a londoni zárás után ismerteti döntését az adott pénteki napra kijelölt államadósok osztályzatáról.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást. A Standard & Poor's és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem.