Bónuszok nélkül is maradnak a bankárok

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Eddig nem indult be tömeges menekülés a Deutsche Bank alkalmazottainak körében, noha Németország legnagyobb hitelintézete januárban jelentette be, visszafogja a kiosztott bónuszokat.
Vágólapra másolva!

Amellett, hogy a fluktuáció normális, januárban még alacsonyabb is volt a mozgás a dolgozók körében, mint egy évvel korábban – idézi a Reuters Karl von Rohr, a Deutsche Bank adminisztratív igazgatójának szavait.

A félelmek azonban nem volt alaptalanok, mivel

a vágások mintegy 80 százalékkal fogják csökkenteni a teljes bónuszállományt,

és a Deutsche durván 100 ezer alkalmazottjának nagyjából negyedét érintik majd.

A Deutsche Bank 2016 negyedik negyedévében 1,9 milliárd eurós nettó veszteséget ért el, ahogy a jogi költségek igen erősen lehúzták a vállalat eredményeit. Jóllehet a pénzintézet az elmúlt időszakban számos jogi ügy végére pontot tudott tenni, még messze nincs kint a vízből. A bank 4,7 milliárd eurót használt föl a jogi megállapodásokra elkülönített 7,6 milliárd eurós tartalékából.

A bankárok egyelőre kitartanak Forrás: AFP/Daniel Roland

Mindazonáltal von Rohr a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában kifejtette, a jogi tartalékok 90 százalékának felhasználásáért felelős

legnagyobb 20 ügynek csupán a felét zárták le majdnem vagy teljesen.

A Deutsche egyébként viszonylag szerencsésen megúszta a tavaly belengetett 14 milliárd dolláros gigabírságot, melyet az amerikai hatóságok szeptemberben belengettek. A banknak végül csupán 7,2 milliárd dollárt kell fizetnie a 2008-as válság előtti jelzálogkötvény-kereskedéséért, ráadásul ennek egy részét (4,1 milliárdot) csupán öt éven belül kell megfizetnie.

Ezzel párhuzamosan a Volkswagen pénteken jelentette be, hogy alapvető változásokat hajt végre a vezetői juttatások terén, felső korlátot szabva a jövedelmeknek. A döntés hátterében az áll, hogy széleskörű felháborodás alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az autógyártó rekord veszteségek mellett is bónuszokat fizet.