Az áruautomatákat is be lehet kötni a NAV-hoz

ételautomata
Vágólapra másolva!
Műszakilag elkészült és engedélyeztetés előtt áll az az elektronikus rendszer, amely lehetővé teszi az étel- és italautomaták bekötését a NAV-hoz – áll a fejlesztő cég témában kiadott közleményében. 
Vágólapra másolva!

A közlemény emlékeztet arra, hogy az automaták online adatszolgáltatását a 31/2016 (IX.2.) számú NGM rendelet teszi kötelezővé. Emiatt – hasonlóan az online kasszákhoz –

minden élelmiszert árusító automatába be kell építeni egy elektronikus egységet,

amelynek segítségével az adóhivatal követni tudja a készülékek forgalmát.

Ennek határideje 2017. július 1.

Az Automata Felügyeleti Egység (AFE) azonban nem közvetlenül a NAV-hoz továbbítja az adatokat, hanem egy erre külön engedéllyel rendelkező, felügyeleti szolgáltatónak nevezett piaci szereplőn keresztül.

Ételautomata Forrás: AFP/Paul J. Richards

Találtak műszaki megoldást

Egészen az elmúlt napokig nem látszott, hogy lesz-e eszköz ahhoz, hogy az automatákat üzemeltető vállalkozások teljesítsék kötelezettségüket, illetve lesz-e olyan piaci szereplő, amely felügyeleti szolgáltatóként vállalja az ezzel járó munkát és a százmilliós nagyságrendű fejlesztést. A kérdést megnehezítette, hogy a kormány 5000 forintban korlátozta a havidíjat, amit gépenként legfeljebb kérni lehet a szolgáltatásért cserébe.

Az árusítóautomaták számára használható

AFE és a hozzá tartozó felügyeleti rendszer műszaki értelemben elkészült, és engedélyeztetés előtt áll

– jelentette be a tényt Bessenyei István, a Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A cég partnerekkel dolgozott az új rendszeren, amely technikailag az áruautomaták piacán vezető, német telemetriai megoldásra épül, ezt tették alkalmassá a NAV számára megfelelő adatok továbbítására.

A hazai típusok többségénél működik

Sikerült olyan megoldást létrehozni, amely amellett, hogy teljesíti a hatósági előírásokat, további díj nélkül egy webes felületen az üzemeltetőt is folyamatosan tájékoztatja automatái állapotáról; a pénzmozgásról, árufogyásról és más eseményekről. Az információ segítségével az üzemeltető munkája tervezhetőbbé válik, a forgalom pedig nő, így az általunk kínált integrált felügyeleti rendszer számos előnnyel jár majd az üzemeltetők számára – hangsúlyozta a vezető.

A fejlesztő cég nagyon fontosnak tartotta, hogy a létrejött megoldás az összes automatatípuson működjön, és a Laurel által alkalmazott AFE egység kompatibilis legyen a ma itthon működő gépek több mint 90-95 százalékával.