Itt vannak a részletek a beszállítói programról

beszállító kézfogás
Men shaking hands beside semi
Vágólapra másolva!
Idén három projekt indulhat el a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén az összesen 14 milliárd forintos beszállítói programban – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár a lapnak adott interjújában elmondta, hogy a program keretében olyan nagy cégek jelentkezését várják, amelyek jelentős számú beszállítóval rendelkeznek,
és vállalják ennek a támogatásnak a segítségével a beszállítóik fejlesztését.

Egy projekt megvalósítására legfeljebb kétmilliárd forint áll rendelkezésre,

amelyből legfeljebb kétszázmillió szolgálja az együttműködő nagyvállalatnál szükséges ráfordításokat, az összeg többi részét pedig a kkv-k használhatják fel. Idén három projekt indulhat el a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén működő vállalkozások számára.

Beszállítói program mellé jár a támogatás

A program

a minősített beszállítói státus eléréséhez szükséges feltételek megteremtését célozza,

a beszállítói státusznak már megfelelő társaságok esetében pedig főként a technológiai fejlesztést, valamint a saját kutatás-fejlesztési és innovációs munka elindítását segíti. A cél az, hogy a hazai kkv-k elsajátíthassák a nagyvállalatoktól azokat az ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a nemzetközi piac magas minőségi elvárásainak teljesítéséhez, illetve az ipar 4.0 által megkövetelt szemléletváltáshoz.

Minél több hazai vállalkozást készüljön fel a nemzetközi megmérettetésre Forrás: Getty Images/(c) Comstock/Comstock

A program iránt érdeklődő

nagyvállalatok közvetlenül kereshetik meg minisztériumot,

amennyiben rendelkeznek saját beszállítófejlesztési tervvel. A kkv-k ezeket a nagyvállalatokat, úgynevezett integrátorokat kell hogy megkeressék (a saját integrátorukat, amennyiben már beszállítók), vagy pedig összefoghatnak más beszállítókkal (például egy klaszter keretében), és így együtt kezdeményezhetik a programba való bekapcsolódást.

100-120 vállalkozás juthat forráshoz

A rendelkezésre álló

keretet idén és 2018-ban kívánják felhasználni.

A várakozások szerint hat-nyolc nagyvállalat (mint integrátor), és rajtuk keresztül 100-120 hazai tulajdonú beszállító lehet érintett a programban. Az egyeztetések néhány vállalattal megkezdődtek, a tárca és a Knorr-Bremse csoport között már az elvi megállapodás is megszületett.