10+1 tipp, hogy nyugodtan aludjon a lakásvásárlás után!

Vágólapra másolva!
Minden ötödik új lakáshiteles jövedelmének közel felét hiteltörlesztésre fordítja. Vélhetően az alacsonyabb jövedelműek kényszerülnek jobban megterhelni a családi költségvetést, ami két negatív következménnyel jár: első, hogy csak hosszabb futamidejű és gyakran átárazódó hitelt tudnak felvenni, amiből következik a második, hogy nagyobb kamatkockázatot futnak. Mutatjuk, mire kell figyelni hitelfelvételkor, és adunk 10+1 tanácsot, hogyan csökkenthető a lakáshitel kamatkockázata!
Vágólapra másolva!

Már több mint két éve él az adósságfék szabályozás, miszerint minden új hitel esetén meg kell vizsgálni, hogy az adós igazolt nettó jövedelmének mekkora hányadát fordítja hiteltörlesztésre. A jövedelemarányos törlesztő-részlet mutató 400 ezer forint alatti jövedelem esetén maximum 50 százalék, míg 400 ezer forint vagy afelett 60 százalék lehet.

Ennek megfelelően a 2016 első felében megkötött szerződések 98 százalék-a az 50 százalék alatti sávba tartozik 28 százalékos átlagérték mellett, azonban két vészjósló jel is kiolvasható az alábbi ábrából.

Az első, hogy 2015-höz képest az új hitelfelvevők jobban eladósodnak, mint korábban, illetve a második, hogy minden ötödik hitelfelvevő jövedelmének közel felét hiteltörlesztésre fordítja!

A problémát súlyosbítja, hogy míg a 10, vagy annál rövidebb futamidejű lakáshitelek esetén a döntő többség, ötből négy adós a kiszámíthatóbb, éven túli kamatrögzítést választja, addig a 10 évnél hosszabb törlesztési idővel bíró szerződések túlnyomó része gyakran változó, éven belüli kamatozású hitel.

Újonnan épült lakások Forrás: Origo

Ennek legvalószínűbb magyarázata az, hogy a megcélzott hitelösszeg csak

úgy fér bele az alacsonyabb jövedelmű családok költségvetésébe, ha a törlesztő-részlet mérséklése érdekében nagyobb kockázatot vállalnak.

Ezért egyrészt az alacsonyabb kamatú, de éven belül akár többször átárazódó hitelt választanak, másrészt a hosszabb futamidejű hiteleket preferálják, mivel az is csökkenti a törlesztő-részlet nagyságát.

A rövid kamatperiódus és a hosszú futamidő kombinációja viszont szerencsétlen párosítás,

mivel mindkét tényező egyirányba hat, egymást erősítve növeli a hitel kamatkockázatát.

Az alábbi kalkulátor segítségére lesz, ha lakáshitelben gondolkozik!

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A legfrissebb adatok alapján használt lakás vásárlásra átlagosan 8 millió forint hitelt veszünk fel a bankoktól, ami az ingatlan árának rendszerint 55 százalékát teszi ki. Attól függően, hogy milyen időszakra rögzítjük a kamatot, illetve, hogy milyen hosszú futamidővel kalkulálunk,

a lakáshitel havi törlesztő-részlete 45 és 85 ezer forint között alakul.

Érdemes kiemelni, hogy 10 vagy 15 éves futamidő mellett az 5 évig fix kamatozású, illetve a teljes futamidőre rögzített kamatozású lakáshitel törlesztő-részletei között csak pár ezer forint a különbség, így szinte minden esetben jobb választásnak bizonyul a végig fix törlesztésű hitel.

Mennyivel nő meg a törlesztő-részlet, ha megemelkedik a kamat?

A példában szereplő legalacsonyabb törlesztő-részlet a leghosszabb 20 éves futamidő és a legrövidebb 3 hónapos kamatrögzítés keveréke, azzal a hátulütővel, hogy a kamatok változására ez a legérzékenyebb konstrukció.

A kamatérzékenység azt mutatja, hogy ha például 1 százalékkal megemelkedik a hitel kamata, akkor az mekkora törlesztő-részlet növekedést eredményez.

Értelemszerűen, amíg a végig fix kamatozás esetén nincs változás, addig a 3 havonta változó kamatozású hitel akár 9 százalékkal is megemelkedhet. Fontos megjegyezni, hogy kamatperiódustól függetlenül a hosszabb hátralévő futamidő nagyobb törlesztő-részlet emelkedéshez vezet.

Hogyan védekezhetünk a kamatemelkedéssel szemben?

Fogadja meg ezt a 10+1 jó tanácsot, hogy biztosra menjen lakáshitel felvételkor.

1. Hitelt csak akkor vegyünk fel, ha egy minimum 20-25 százalékos törlesztő-részlet emelkedés is gond nélkül kigazdálkodható a család számára!
2. Azt se feledjük, hogy végig fix törlesztés esetén sem vagyunk teljesen bebiztosítva, mert a háztartás jövedelme csökkenhet, ami indirekt kamatemelkedésnek felel meg.
3. Soha ne centizzük ki a családi költségvetést, mindig legyen legalább 3-6 havi költésnek megfelelő vésztartalék, ami fedezi a váratlan kiadásokat!
4. Ne csak a számlavezető bank ajánlatát hallgassuk meg! Számtalan esetben bebizonyosodott, hogy máshol kedvezőbb kondíciókkal vehetünk fel hitelt.
5. Csökkentsük a kamatkockázatot, ezért próbáljunk meg minél hosszabb időre rögzített kamatozású hitelt felvenni! Alig pár százalékos kamatemelkedésnél már ugyanott tartunk egy éven belül változó kamatozású hitellel, mintha hosszabb időre rögzítettük volna a törlesztő-részletet.
6. A kamatérzékenység mérséklésének másik módja, hogy rövidebb futamidőben gondolkodunk. 20 éves futamidő felett már nem csökken számottevően a törlesztő, azonban a teljes visszafizetés rohamosan emelkedik.
7. Az összes havi kiadáson felüli megtakarítás legjobb befejtetési módja a lakástakarék. A lakástakarékba befizetett összegre 30 százalék állami támogatás jár (maximum 72 ezer forint évente), amit legkorábban 4 év után a lakáshitel előtörlesztésére lehet felhasználni, ami automatikusan csökkenti a törlesztő-részlet.
8. Egyszeri bónusz, prémium legjobb felhasználási módja szintén az előtörlesztés. Az előtörlesztés 1,5-2 százalékos költséggel jár, amit bőven kompenzál az alacsonyabb törlesztő-részlet.
9. Egykeresős háztartás esetén javasolt külön életbiztosítás kötése, hiszen a kenyérkereső halála szinte megoldhatatlan helyzetbe sodorhatja a családot.
10. Átmeneti munkanélküliség vagy keresőképtelenség áthidalására jól jön egy hitelfedezeti biztosítás, ami pótolja a hiányzó havi törlesztő-részleteket, ha megszorulnánk.

+ 1. Használjon összehasonlító kalkulátort, ami sokat segít a megfelelő lakáshitel kiválasztásában!