Megújulnak a kétezresek és az ötezresek

Megújított 5000 forintos bankjegy Kibocsátások időpontja	2016. november 15. MNB bank pénz forint
A megújított 2000 és 5000 forintos bankjegyeket 2016. november 15-től vezette be a Magyar Nemzeti Bank. A régiekkel 2017. július 31-ig lehetett fizetni.
Vágólapra másolva!
Március 1-jétől ne lepődjön meg senki, ha az eddigiektől eltérő kinézetű 2000-es és 5000-es bankjegyekkel találkozik. A hiba nem az ön szemében lesz, és nem is a kezében tartott bankóban. Sőt igazából nem is lesz hiba.
Vágólapra másolva!

Szerdától élesednek ugyanis az új kétezresek és ötezresek. A bankjegyek nemcsak vizuálisan újulnak meg, hanem a biztonsági elemeik is korszerűsödnek.

Megújított 5000 forintos bankjegy MNB

– mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden. Ezek a kihívások sarkallták a jegybankot a címletek megújítására.

Ha pedig már nekiálltak, akkor arra is törekedtek, hogy az ország képéről megmutassanak valamit – tudtuk meg az alelnöktől. „Hiszen külföldiek is fizetnek majd vele." A bankjegyeken az ország történelme és jelen állapota látszik majd. „Az esztétikai érzékünket is bemutatjuk a nagyvilágnak. Színdinamikát visz bele mindennapi életünkbe" – mondta az alelnök. Véleménye szerint az emberek nemcsak azért fogják szeretni ezeket a címleteket, mert pénz, hanem mert komoly nyomdaművészeti és nyomdatechnikai alkotások.

Az új bankjegyeket Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke mutatta be Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az új bankjegyek fokozatosan kerülnek forgalomba. Széles körű elterjedésük néhány napon belül várható.

„Szeretnénk tiszta helyzetet teremteni a készpénzforgalomban" – mondta Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője, ami lényegében azt jelenti, hogy minél kevesebb ideig van kétféle verzió egy adott címletből, annál jobb.

Az előző garnitúrát július 31-ig lehet felhasználni,

ezután az MNB bevonja, augusztus 1-jétől pedig már csak az új címletekkel lehet majd fizetni. A régi címletek persze ezután sem veszítik el az értéküket. A kereskedelmi bankok még 3 évig beváltják, vagy számlára teszik őket, a jegybank pedig 2037-ig teszi majd meg ugyanezt.