18 milliárdot bukott egyetlen festményen

Paul Gauguin Te fare La Maison
A Christie's aukciósházban egy Hong kongi érdeklődő egy Monet festmény előtt.
Vágólapra másolva!
Az orosz üzletember, Dmitrij Ribolovljev 2008-ban befektetési célból 85 millió dollárért vásárolta meg Paul Gauguin egyik tájképét, az 1892-ben készült Te Fare című alkotást. A döntés nem bizonyult kifizetődőnek, a képet a héten 74 százalékos veszteséggel adta el a Christie's akciós ház – írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A műalkotást kedden árverezték el, 25 millió dollárért kelt el. Ebből az orosz gyűjtő mindössze 22 milliót kapott kézhez a jutalékok és tranzakciós költségek miatt.

Ez azt jelenti, hogy Ribolovljev

egyetlen képen 63 millió dollárt bukott, ami 18,39 milliárd forintnak felel meg.

Paul Gauguin Te fare című festménye Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Li Peng

Az orosz gyűjtő valószínűleg kalkulált a veszteséggel, hiszen az aukciós ház a festmény értékét 15 és 22 millió dollár közé becsülte. Ribolovljev óriási magángyűjteménnyel rendelkezik,

összesen két milliárd dollár értékben vásárolt festményeket, melyben többek között Leonardo da Vinci és Picasso művei is megtalálhatóak.


Az üzletember 2015-ben keveredett csalási botrányba, egy svájci műkereskedő, Yves Bouvier adott el neki áron felül ritkaságokat.

René Magritte belga festőművész "La corde sensible" című festményén is sokat veszített az orosz milliárdos: 10,6 millió dollárért adta el, de 43,5 millió dollárért vette Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ribolovljev azóta több műremektől is áron alul volt kénytelen megszabadulni, igaz a mágnás több műtárgyát is rekordösszegen ütötték le az aukciókon.
Az orosz milliárdos nem csak műrajongásával került be az elmúlt években a hírekbe,

az ő nevéhez fűződik minden idők legdrágább válása is, miután a svájci bíróság 4 milliárd svájci frankot (972 milliárd forintot) ítélt meg a feleségének 2014-ben.

Ribolovljev a döntés ellen fellebbezett, emiatt egy évvel később 564 millió svájci frankra csökkentették az összeget. Az üzletember 2011-ben vette meg az AS Monaco focicsapatát, azóta a hercegség lakója.