Egyelőre élénk a vállalatfelvásárlások piaca a világon

üzleti megbeszélés, laptop, számítógép
Vágólapra másolva!
Volumenében és értékben is kevesebb fúziós és akvizíciós (M&A) ügyletet kötöttek a cégek tavaly globálisan, azonban a geopolitika eredetű bizonytalanságok és a szigorúbb versenyjogi szabályozások ellenére is stabilnak és élénknek látja a piacot az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi ügyvédi iroda iparági kitekintéséhez többek között a saját tranzakciók tapasztalatait és a Goldman Sachs adatait használta, utóbbi alapján

az M&A ügyletek összértéke a 2015-ös 4400 milliárd dolláros rekordszintről 3700 milliárd dollárra csökkent 2016-ban, a globális aktivitás azonban továbbra is a 2014-es 3300 milliárd dolláros szint felett maradt.

Lengyel Zoltán, az Allen & Overy budapesti irodájának partnere szerint a piacra pozitívan hatott, hogy nagy verseny volt a minőségi befektetési célpontokért, jelentősen emelkedett a magántőke-befektetők száma, ami feltehetően az elmúlt években felhalmozott tőkéből ered. Ezzel ellentétben viszont

a befektetők egyre többször szabályozási akadályokkal szembesülnek, a versenyjogi hatóságok elvárásai egyre magasabbak a vevőkkel szemben.

Emellett a geopolitikai történések, így például Nagy-Britannia kilépése az unióból és az amerikai elnökválasztás, szintén bizonytalanságot okozott a befektetők körében - fejtette ki a szakember.

A statisztikák szerint globálisan

a legnagyobb, 1133 milliárd dollár értékben az energiaszektorban kötöttek üzletet,

ezt követte a technológia, média- és telekommunikációs (TMT) szektor 800 milliárd dollárral, a fogyasztói szektor 381 milliárd dollárral, az ingatlan szegmens (315 milliárd dollár) és a pénzügyi szektor (304 milliárd dollár). Az ügyletek számát tekintve viszont a TMT, a pénzügyi szektor és a hagyományos ipar emelkedett ki a többi közül.

Továbbra is élénk a világon a cégfelvásárlások piaca Forrás: Dreamstime

Az M&A piac általában 7 éves ciklusokban változik, 2015-ben érte el csúcsát globálisan, tavaly enyhén csökkent, a korábbi tapasztalatok alapján idén akár további mérséklődés is lehet, azonban a geopolitikai és makroökonómiai események hatása a piacra kiszámíthatatlan. A közép-kelet-európai régió egyébként általában a globális trendtől eltérően reagál, így például kevésbé mutatkozott meg a 2014-2015-ös fellendülés az ügyletek számában. Bár a nagy érdeklődési hullám nem jutott el Magyarországra sem, nem érvényesült a csúcs, a jövőben a magántőke-befektetők részéről itt is nagy érdeklődés várható.