Venezuela és Görögország a legkilátástalanabb gazdaságok között

2017.03.07. 13:46

Idén is listát tett közzé a Bloomberg a legkilátástalanabb helyzetű gazdaságokról, összesen 65 országot rangsorolva. A „befutó” helyre ismét a több száz százalékos inflációval és recesszióval sújtott Venezuela került, Európában pedig az eladósodott és kirívóan magas munkanélküliséggel küszködő Görögország szénája áll a legrosszabbul. A legoptimistábbak Szingapúr, Svájc és Japán gazdasági kilátásai, Magyarország 14 helyet javított, és a legjobbak közé került.

A legkilátástalanabb helyzetű országokat rangsorolta a Bloomberg, amely az infláció és a munkanélküliségi adatok alapján készíti el minden évben az úgynevezett „kilátástalansági indexet”.

A listát harmadik éve vezető Venezuela esetében a pesszimizmus nagyon is jogos:

az olajárak csökkenése miatt államcsődközeli helyzetbe került országban ma már csak becsülni lehet az inflációt, idén akár hatszorosára is emelkedhetnek az árak. Mivel az olaj adta az ország exportbevételének 95 százalékát, a hanyatlás mély politikai és társadalmi krízist idézett elő, amiből a versenyképtelen gazdaság miatt esély sincs kitörni.

Az országban mindennapos az áruhiány, a több száz százalékos pénzromlás miatt a vállalkozások helyzete tarthatatlan, az emberek kétségbeesetten próbálnak a környező országokban munkát találni. Nicolas Maduro elnök gazdasági minisztere tavaly még az infláció tényét is megpróbálta letagadni –az uzsorásokra és spekulánsokra hivatkozva.

Venezuelaiak pezót vesznek, hogy árut vehessenek KolumbiábanForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

Venezuela után Dél-Afrikában a legkétségbeejtőbb a helyzet, elsősorban a magas munkanélküliség miatt, de a rand is rosszul teljesített, ami megemelte az inflációt.

Az államcsődtől szintén nem áll messze a harmadik helyen álló Argentína, amely tavaly ezüstérmes volt, előtte pedig az előkelő ötödik helyet foglalta el. A dél-amerikai országnál az eladósodottság magas aránya és a pezó leértékelődése okozza a legnagyobb bajt. Görögország munkanélküliségi és eladósodottsági mutatói a legrosszabbak az Európai Unióban, ez indokolja a kilátástalansági lista negyedik helyét, immár a harmadik alkalommal.

A bércsökkentések és az egészségügyi rendszer átalakítása ellen tiltakozó görög tüntetők AthénbanForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Görögország esetében az euróövezeti tagság miatt alacsony az infláció, itt sokkal inkább az indokolja a lesújtó helyezést, hogy a megszorító csomagok által gúzsba kötött gazdaságnál még a fény sem látszik az alagút végén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A legjobb kilátásokkal rendelkező államok között évek óta ugyanazok az országok szerepelnek: Szingapúr, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Svájc és Dánia.

Bár elvileg a minden évben a kreatív statisztikákban verhetetlen Thaiföld helyzete tűnhet a legjobbnak, ám az irreális gazdasági adatok miatt nem értékelhető komolyan, hogy a délkelet-ázsiai ország állna a legfényesebb jövő előtt az egész világon.

A listán sokat javított tavaly Lengyelország, idén pedig Magyarország.

Hazánk tavaly az infláció történelmi mélypontra süllyedése és a munkaerőpiac javulása miatt 14 hellyel lépett előrébb.