Itt az 50 legígéretesebb startup listája

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/stock-images-businessman-arranging-startup-blocks-desk-cropped-image-image46362784
Vágólapra másolva!
A Snapchat és sok más vállalkozás sikerét látva nem csoda, hogy a befektetők szeretnék előre tudni, hogy mely cégek lesznek a jövőben a legsikeresebbek. Most összeállították annak a közelmúltban indult 50 vállalatnak a listáját, amelyek közül a legnagyobb eséllyel fog kikerülni a követező aranyat tojó tyúk.
Vágólapra másolva!

Sok árulkodó jele lehet annak, hogy egy vállalkozás sokra viheti a jövőben. Ezek ellenére nagyon nehéz megjósolni, hogy ténylegesen mely cégek lesznek azok, amelyek befutnak. A Quid, egy amerikai székhelyű vállalat mégis megpróbálkozott ezzel, egy 50 ezres cégadatbázisból választották ki a legígéretesebb egy ezreléket.

A Quid nem rutintalan ebben, 2009-ben már közöltek egy hasonló listát, akkor még YouNoodle néven a Businessweek kérésére állították össze válogatásukat. Az akkori cégekből természetesen nem mindenki futott be, de néhány telitalálat is született.

A Cloudera, a Palantir, az Evernote, a Twitch és Spotify értéke például legalább a harmincszorosára nőtt 2009 óta.

Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

Ha akkor az 50-es listából készített portfólióba befektettek volna, akkor az az elmúlt hat év egyik legsikeresebb befektetési kosara lenne.

Akkoriban mindenki a következő Twittert, Facebookot vagy Google-t kereste. Azóta jelentős fejlődésen ment keresztül a technológia világa, és ez a legígéretesebb startupok listáján is meglátszik. A legnagyobb sztárnak azok a cégek számítanak, amelyek

hatékony védelmet biztosító megoldásokat kínálnak az online eszközök védelmére és a csalások megelőzésére.

Forrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY

A top 50-es listán szereplő startupok közül a legtöbb tőkét (273,6 millió dollárt) ebbe a szektorba fektették.

Természetesen nem csak a cyberbiztonság felé áramlik tőke, jelentős összeget invesztálnak

a mesterséges intelligencia kutatásába, az önvezető járművek fejlesztésébe, és a kiterjesztett valósággal foglalkozó vállalatokba.

Népszerűek az okosérzékelőket, valamint a drónokat fejlesztő cégek is, de az oktatás digitalizálásában is rengetegen látnak lehetőséget és terjeszkedési potenciált.

Így választották ki a legjobb ötvenet

A listán csak olyan cégek szerepelnek, amelyek nem idősebbek hat évnél. Mindegyikük jelentős tőkeemelés(ek)en esett át az elmúlt időszakban, ez a listán szereplő cégeknél átlagosan kilenc havonta történt meg átlagosan három alkalommal.

Az 50 ezres listára azok a cégek kerültek fel, amelyekbe az elmúlt három évben történt kockázati tőkebefektetés 2016 szeptemberéig. Ezt követően három lépésben leszűkítették a vállalkozásokat 5 ezerre.

Forrás: Andreypopov | Dreamstime.com

Itt figyelembe vették az adott vállalkozásnál, hogy mennyire bővülő iparágban szerepel, és mely kockázati tőkebefektető cégek invesztáltak eddig a bővülésbe.

Ezt követően az 5 ezres listát leszűkítették 200-ra. Szempont volt a tőkeinjekciók közt eltelt idő, azok száma, nagysága és a befektetők minősége is. A végső körben már olyan dolgok döntöttek, hogy

az alapítók régebben dolgoztak-e már együtt, milyen iskolába jártak, és hogy hány alkalmazottjuk van.

A lista ugyan szigorú paraméterek alapján készült, de szubjektív szempontokat is figyelembe vettek, például kizárták azokat a cégeket, amelyek már túl nagy sajtóvisszhangot kaptak.